Edebiyat Fakültesinde Şairler Buluşması

 

8 Nisan 2015

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali kapsamında şairler ve şiir sevenler Edebiyat Fakültemizde bir araya geldi.

Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nde yer alan şairlerden İbrahim Tenekeci, Ahmet Murat ve Amal Kassir, sözlerini ve şiirlerini öğrencilerle paylaştı. Şair Furkan Çalışkan yönetimindeki program, festivalin üst başlığı olan “2015’te Şiir Ne İşe Yarar?” sorusuyla açıldı.

“Suriye” adlı şiiriyle ABD’de Grand Slam Ödülü’ne layık görülen Suriyeli genç şair ve aktivist Amal Kassir, şiiri kendini ifade etmekten ziyade sesi çıkmayanların sesi olmak için yazdığını belirtti. Kassir, Suriye’deki olayların politik şiirler yazmasında etkili olduğunu vurgulayarak “Eğer hiçbir şey yapmadan durursak çocuklarımıza karşı suç işlemiş oluruz. Devrimi gerçekleştirmenin en güzel yollarından biri de şiir yazmaktır. Bu nedenle benim ilk şiirim Filistin ile ilgiliydi.” ifadelerini kullandı.

İbrahim Tenekeci, soruya çok farklı cevaplar verilebileceğini söyleyerek “Öncelikle şiirlerim bana çok değerli dostluklar kazandırdı. Şiir insana verimlilik katar, rikkat sahibi ve erdemli yapar, edebiyat ve hayat görgüsü kazandırır. Şiir okuyan, yazan biri dünyaya fazla düşkün değildir.” dedi.

Ahmet Murat ise şiirin işlevine dair “Gösterişe aldanıp ruhu, asli nefesi kaybettiğimizi düşünüyorum. Bu gösteriş bizi güçlü soluktan, kökümüzden koparıyor. Benim için şiir, nüveyi kaybetmeden ruhumda yaptığım bir kazı. O kazı boyunca rastladığım buluntuları şiirlerimde paylaşıyorum. Ruhun temel sesinden uzak olan şiir kalıcı olmuyor, kana karışmıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Şairin Ömrü Çok Kısa

Gençliğin şiir üzerindeki etkilerine dair bir soruyu İbrahim Tenekeci şöyle cevaplandırdı: “Şiir sadece duyguyla yapılacak bir şey değil. Beden gücü de istiyor. Halter çalışır gibi şiir çalışmak gerekiyor. Gençken her taşın altı kaldırılıyor, belli bir tecrübeden sonra şair dünyaya karşı hüküm vermeye başlıyor, bu yüzden şiirsel tarafını zedeliyor. O yüzden başarılı şiirlerin çoğu şairlerin gençlik döneminde yazılmıştır. Bir insan 30 yaşından sonra çok başarılı bir şair olamayabiliyor ama 40 yaşından sonra çok iyi bir öykücü, romancı olabiliyor. Dolayısıyla şiir ve şairin ömrü diğer alanlara göre çok daha kısa.”

Konuk şairler, “Şair resmi vermek şair olmaktan daha mı öne geçiyor?” sorusunu bugünün şiiri için yorumladılar. Ahmet Murat, “İyi bir şairde bu resmi görmezden geliyorum. Resim büyük, şiir bu resmi karşılayacak ebatta olmuyorsa iğreti duruyor. Şairin imge olarak doğuşunu, arkasında bohem bir dünya gizlemesini, küstahlığa hakkının olduğunu düşünmesini modern sanatçı kurgusu olarak görüyorum.”

Aynı soruyu Tenekeci, “Şiiri zayıf olup büyük şairlik iddiasıyla çıkanlar can sıkıcı oluyor. Mesela ortada kayda değer bir şiir yok ama onun bir harfine bile dokununca o kutsal bir metinmiş gibi dirençle karşılaşıyorsunuz. Oysa yazdığınız en iyi şiir, en iyi roman bile olsa kutsal bir metin değil. Ben Sezai Karakoç gibi kendine mahsus bir dünya kurmuş, yazdıkları yaşadıklarıyla bütünleşmiş isimleri ölçü almaya çalışıyorum.” diye cevapladı.

Söyleşinin ardından Ahmet Murat “Muhayyer Münacat”, İbrahim Tenekeci “Yıkım Kararı” ve “Yürüyüş Kolu”, Amal Kassir “Suriye” isimli şiirlerini okudular.

Kapanış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Büyük şiir, derde dayanan şiirdir. Dert sahibi olmak en çok büyük şairlere yakışıyor. Bizler onların yazdıklarıyla zenginleşiyoruz.” diyerek konuklara teşrifleri için teşekkürlerini iletti.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da [email protected] adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.