Güney Afrika’daki son Osmanlılardan gönüllü kültür elçimiz Hişam Nimetullah Efendi’ye fahri doktora

19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından Güney Afrika’ya görevlendirilen İslam âlimi Ebubekir Efendi’nin torunu gönüllü kültür elçimiz Hişam Nimetullah Efendi’ye, Üniversitemiz tarafından fahri doktora verildi.

Sultan Abdülaziz döneminde bölgedeki Müslümanları eğitmek üzere Güney Afrika’nın Cape Town şehrine görevlendirilen İslam âlimi Ebubekir Efendi’nin dördüncü kuşak torunu olan Hişam Nimetullah Efendi hem ömrünü Müslümanların eğitimine adaması hem de bölge ile ülkemiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir isim. İnsanlık onuruna çalışmalarda bulunan fikir ve aksiyon insanlarını yakından takip eden Üniversitemiz aldığı senato kararıyla; insan haklarının evrenselliğinin korunması, demokratik ve ekonomik olarak güçlü Müslüman bir toplum inşası ve Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki insani, siyasi ve hukuki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı üstün katkılardan dolayı Hişam Nimetullah Efendi’ye fahri doktora unvanı tevdi etti.

Üniversitemizin Topkapı Yerleşkesi olarak kullandığı Yenikapı Mevlevihanesi’nde yapılan Fahri Doktora Tevdi Törenine; siyasetçiler, akademisyenler, elçilik görevlileri, gazeteciler, kültür insanları ve öğrencilerden oluşan geniş bir dinleyici topluluğu katıldı.

“Afrika’daki mirasımıza saygının ifası”

Törenin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Türklerin Afrika coğrafyasındaki varlığının tarihsel arka planını, özellikle Osmanlı Devleti’nin bölgeye ilgisini anlatarak, “Türkiye’de Osmanlı tarihinin kısmen ihmal edildiği dönemlerde Afrikalıların Osmanlılar ile kendilerini ilişkilendirmesi, kendilerini kimliksizleştirmeye çalışanlara karşı bir kimlik mücadelesi olmuştur. Bir üniversitenin Afrika’daki Osmanlı mirasını hatırlayıp teşebbüste bulunmasına gelene kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın 2005’ten itibaren başlattığı Afrika açılımı vesilesiyle Türkiye Afrika’yla daha yakından tanışmaya, geçmişteki mirasını anlamaya çalışmıştır. Fahri doktora takdimi bu mirasa karşı duyduğumuz saygının ifasıdır.” diye konuştu.

“Türkiye kültürel bir geçiş noktasıdır”

Mütevelli Heyet Başkanımız Mevlüt Uysal, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibarıyla her dönem büyük görev ve sorumluluklar üstlendiğini, bu bilinci daima taze tutma gerekliliğini vurgulayarak, “Doğudan batıya, kuzeyden güneye bir kültürel geçiş noktasıyız ancak Afrika’nın coğrafyamızın parçası olduğunu bir dönem unutmuşuz. Biz Afrika’da geçmişte varız. 150 yıl önce Afrika’nın en güneyine Erzurumlu bir vatandaşımızı göndermişiz. Tarihçiler bunu bilir ama orada torunlarının yaşadığını halkımızın da bilmesi bize çok şey kazandıracaktır. Fahri doktora bu nedenle önemlidir ve bu bilinirliğe katkı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerine üstün katkı

Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Hişam Nimetullah Efendi’nin öz geçmişini okuyarak, fahri doktora unvanı verilmesinin gerekçesini açıkladı. Hişam Nimetullah Efendi’nin ülkemizin Güney Afrika ilişkilerine tarihi bir perspektif kazandırarak karşılıklı akademik ve idari iş birliklerinin geliştirilmesine katkı sağladığını, fahri bir kültür ve eğitim elçisi olması sebebiyle de kendisine 2020 yılında Türk Vatandaşlığı tevdi edildiğini kaydeden Prof. Dr. Andı, şöyle devam etti:

“Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin teklifi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Senatosu’nun 19 Temmuz 2022 tarihli kararıyla; insan haklarının evrenselliğinin korunması, demokratik ve ekonomik olarak güçlü Müslüman bir toplum inşası ve Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki insani, siyasi ve hukuki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı üstün katkılardan dolayı Sayın Hişam Nimetullah Efendi’ye fahri doktora unvanı tevcih edilmiştir.”

“Türkiye sevgisi ile bugünlere geldim”

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hişam Nimetullah Efendi, bu unvana layık görüldüğü için Üniversitemize teşekkür ederek, “Atalarımın çocukluğumdan bu yana bana aşıladıkları Türkiye sevgisi beni bugünlere getirdi. Beni ailenize koşulsuz kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.” dedi.

Çocukluğundan beri atalarının hikâyesine duyarlı olduğunu, onların mirasını bugüne taşımaya çalıştığını ifade eden Hişam Nimetullah Efendi, “Soyum İslam âlimi Ebubekir Efendi’ye kadar dayanmaktadır. Dedem, 1863 yılında Osmanlı Devleti tarafından bölgedeki Müslümanları eğitmek üzere Cape Town’da görevlendirilmiştir. Trajik ölümüne kadar vazifesini sonuna kadar ifa etmiştir. Ebubekir Efendi’nin ailesi İngiliz sömürgeciliğinin ve aynı zamanda yerel yönetimlerinin Apartheid tavırlarına ve aşağılamalarına maruz kalmıştır. Tüm bu baskılara rağmen Ebubekir Efendi’den aldığımız ilim ve irfanı bugüne kadar taşımayı kendimize vazife bildik ve ne mutlu bana ki bu ailenin mensuplarından biri olarak bugün buradayım.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şiir

Türkiye’nin Afrika’da çok sevildiğini vurgulayan Hişam Nimetullah Efendi, iki yıl önce aldığı Türkiye vatandaşlığından büyük şeref duyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli sığınmacılara kucak açarak büyük bir erdem gösterdiğini ifade eden Hişam Nimetullah Efendi, konuşmasının sonunda onun için yazdığı şiiri seslendirdi.

Konuşmaların ardından Mütevelli Heyet Başkanımız Mevlüt Uysal ve Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı tarafından Hişam Nimetullah Efendi’ye doktora cübbesi giydirilerek, fahri doktora diploması takdim edildi. Mütevelli Heyet Başkanımız ayrıca kendisine Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hazırlanan bir hat tablosu hediye etti.

Törenin ardından, Prof. Dr. Lokman Gündüz’ün oturum başkanlığında; Dr. Halim Gençoğlu, Dr. Ahmet Emin Dağ, Dr. Abdurrahim Sıradağ, Dr. Gassim İbrahim’in konuşmacı olduğu “Güney Afrika’da Osmanlılar ve Türkiye’nin Afrika Politikaları” paneli gerçekleştirildi. Panelde, Güney Afrika’daki Osmanlı mirasının günümüze yansımalarından Türkiye’de Afrika üzerine yapılan çalışmalara, Türkiye’nin Afrika açılımının sonuçlarından Afrika’nın sömürgeleştirilmesinde beşeri bilimlerin araçsallaştırılmasına kadar farklı başlıklarda bildiriler sunuldu.

 

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.