
2018 yılında kaybettiğimiz, İslam Bilim tarihinin saygın isimlerinden olan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına ve bilim tarihine yönelik yükselen ilgiye katkıda bulunmak adına ilki 2019, ikincisiyse 2021 yılında gerçekleştirilen İslam Bilim Tarihi Sempozyumu’nun üçüncüsü İstanbul Üniversitesinde düzenlendi. Üniversitemiz, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İstanbul Üniversitesi İslam Tetkikleri Enstitüsü ve TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) iş birliğiyle yapılan sempozyumun ana temasını bu yıl “İslam Tarihinde Matematik Bilimler: Yeni Yaklaşımlar, Konular ve Bağlamlar" oluşturdu. 30’u Türk 16’sı yabancı olmak üzere 46 tebliğin yer aldığı sempozyum, yeni araştırmalara zemin oluşturdu.
Maarif ve İlim
Sempozyumun açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i saygı, rahmet ve özlemle anarak sözlerine başladı. Rektörümüz, “Müslüman Doğu toplumlarının 19. yüzyılın başlarından itibaren modernleşme süreçleri, ilerlemeci birer karakter taşır. Yanı başımızda büyüyen, gelişen ve yayılan Batı uygarlığına karşı bizim de daha fazla çalışmamız ve ilerlememiz gerektiği, Müslüman toplumların okumuş yazmışları tarafından en çok dile getirilen hususlardan olmuştur. Çalışmak anlamında sa'y, ilerlemek anlamında terakki, Türk modernleşmesinin de en fazla ifade edilen kavramlarından ikisidir. Bu iki kavramın hedefi ise maarif ve ilim olarak kendisini gösterir.” ifadelerini kullandı.
Filizlenen Düşünceler
Bütün orta çağı dolduran, yeni çağda bile etkisini ve varlığını devam ettiren İslam bilim mevcudiyetinin üzerine sünger çeken yaklaşımlarla sürekli karşılaşıldığını örneklerle anlatan Rektörümüz, “Prof. Dr. Fuat Sezgin, art niyetli çevrelerin söylemlerini etkisizleştiren isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim dünyasına dair yaptığı çalışmaların Batı ve Türkiye’de açtığı çığır çok önemlidir. Kendisinden sonra da takipçileri ve öğrencileri tarafından bu çalışmalar sürdürülmektedir. Bugünkü sempozyum da bu tohumun filizlenmiş olduğunun bir göstergesidir." diye konuştu.
Gelecek Nesillere Aktaracağız
İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak ise Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim tarihinin sayfalarında henüz hayattayken unutulmaz bir yer edindiğini söyledi. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ilmini gelecek nesillere aktaracaklarını belirtti. 25 ve 26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun açılış konferansıyla başlayan sempozyumda, konuşmacılar on iki oturum halinde bildirilerini sundular.