Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Usta ile İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fatih Parlak’ın editörlüğünü üstlendiği “Coexistence in Medieval Christian and Muslim Societies: Politics, Trade and Culture in Anatolia and Iberia” adlı eser, sosyal bilimler alanında dünyanın en saygın akademik yayınevlerinden Routledge tarafından yayımlandı.
Uluslararası akademik yayıncılığın önde gelen kuruluşlarından Routledge tarafından yayımlanan eser, Book Citation Index (BKCI) kapsamında taranarak uluslararası akademik görünürlüğe sahip önemli çalışmalar arasında yerini aldı.
Ortaçağ Anadolu ve İberya'sına Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım
Coexistence in Medieval Christian and Muslim Societies, Akdeniz'in iki ucunda yer alan Ortaçağ Anadolu'su ile İberya Yarımadası'nı karşılaştırmalı olarak ele alan ilk kapsamlı akademik çalışma olma özelliğini taşıyor. Kitap, her iki bölgede de Müslüman, Hristiyan ve Yahudi toplulukların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkilerini disiplinlerarası bir bakış açısıyla inceleyerek, farklı inanç ve etnik kimliklerin bir arada yaşama tecrübelerine yeni perspektifler sunuyor.
FSMVÜ Akademisyenlerinden Bilimsel Katkı
Kitabın editörlüğünü üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Usta ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fatih Parlak, editörlük görevlerinin yanı sıra “Diplomacy of Tolerance: Politics between Cilician Armenians and Mamluks in the Late Medieval Anatolia” ve “Board Games as Social Lubricant: Cases from Medieval Anatolia and Iberia” başlıklı özgün araştırmalarıyla da esere katkı sundu.
Ortaçağ tarihi, Akdeniz çalışmaları, dinler arası ilişkiler ve kültürel etkileşim alanlarında çalışan araştırmacılar için önemli bir kaynak niteliği taşıyan eser, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi akademisyenlerinin uluslararası bilim dünyasına sunduğu nitelikli katkılardan biri olarak dikkat çekiyor.
Kitabın Bölümleri
Introduction: Anatolia and Iberia in Comparison: Coexistence, Conflict, and Exchange
Ömer Fatih Parlak & Ahmet Usta
1. The Sea in the Middle in the Age of Convergence: The Pre-Modern West as Mediterranean
Brian A. Catlos
2. Mediterranean Vessels: Fibonacci, Copernicus, and the Role of Arabic Manuscripts in the Transmission of Scientific Knowledge
Erica Ferg
3. Board Games as Social Lubricant: Cases from Medieval Anatolia and Iberia
Ömer Fatih Parlak
4. Minorities, Assimilation, and Conversion in Mallorca: Ramon Llull and the Karlsruhe Breviculum
Jesús Rodríguez Viejo
5. Diplomacy of Tolerance: Politics between Cilician Armenians and Mamluks in the Late Medieval Anatolia
Ahmet Usta
6. Portuguese Jewish–Muslim Convivencia in the Kingdom of Portugal during the Middle Ages
José Alberto Rodrigues da Silva Tavim
7. Pegolotti’s Commercial Itinerary from Ayas to Tabriz: trade, urban societies, transport, measures applied by the Il-Khanid government
Tom Sinclair
8. The Plague and Social Dislocation in Early Modern Istanbul
Fariba Zarinebafy



