27 Eylül 2016
Madde kullanımı ve davranış bağımlılığı riskinden uzak gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak için başlatılan “Fark Et Fark Ettir” Yaşam Becerileri Eğitim Programı Projesi “Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu”nda değerlendirildi.
Üniversitemizin 2015 yılında yürüttüğü ve ortak olduğu 4 farkındalık projesinden biri olan “Fark Et Fark Ettir” Projesi, hem İstanbul için oluşturulan örnek uygulama hem de ülkemizin madde bağımlılığı çalışmaları çerçevesinde konuşuldu.
Sempozyuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Sevil Atasoy, Prof. Dr. Sefa Saygılı, Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, Yrd. Doç. Dr. Itır Tarı Cömert, Dr. Arzu Çiftçi, Yrd. Doç. Dr. Ekin Çoraklı ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç katıldı. Tüm konuşmacılar, bağımlılıkla mücadelede önleme çalışmalarının gerekliliğine dikkat çekti.
Konuşmacıların yanı sıra sempozyuma; İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu İle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Tunç Kuş, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Genel Sekreterimiz Alim Türkyılmaz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü mensupları ile İstanbul’daki Rehberlik Araştırma Merkezleri yöneticileri, projeye dahil olan öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Program, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Anadolu Yakası Proje Koordinatör Yardımcısı Uzman Pedagog Lale Çoraklı’nın proje hakkındaki kısa bilgilendirmesiyle başladı. Hazırladıkları 10 maddelik eylem planının içeriğinden ve uygulama sürecinden bahseden Çoraklı, projenin amacını; gençlere olumsuz bir madde sunulduğunda “hayır” diyebilecekleri beceriye sahip olabilmelerini sağlamak, olarak özetledi.
“Üniversiteler Sorumluluk Taşımalı”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, üniversitelerin bilim üretmenin yanında gençlere hizmet veren kurumlar olarak da taşıdıkları sorumluluğun bilinciyle hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Üniversite olarak sosyal sorumluluk projelerine çok değer verdiklerini ifade eden Duman, gençlerin de dâhil edilmesi nedeniyle “Fark Et Fark Ettir” Projesi’nin örnek nitelikte bir çalışma olduğunu zikretti.
“Gençler Bağımlılıklara Başkaldırmalı”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, “Fark Et Fark Ettir” Projesi’ni yaşam becerileri üzerinden meseleye baktığı için örnek bir proje olarak nitelendirerek bağımlılıkları; bağımlılık kavramı, bağımlılığın zihin, şehir ve yaşam tarzı ile ilişkisi başlıkları üzerinden değerlendirdi. Bağımlılıkların zamana göre isim değiştirerek, farklı hallere bürünerek günümüze geldiğini belirten Yelkenci, 21. yüzyılın en yaygın bağımlılıklarından birinin “tüketim bağımlılığı” olduğunu söyledi. Yelkenci, sonsuz tüketmek arzusunun ve tüm bağımlılıkların ancak gençlerin sisteme başkaldırması ile önlenebileceğini ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından Ömer Faruk Yelkenci, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman’a ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç’a projeye katkılarından ötürü plaket takdim etti. Proje kapsamındaki afiş tasarım yarışmasında dereceye girenler öğrenciler de ödüllendirildi.
"Ülkemizin Bir Kişi Bile Kaybetmeye Lüksü Yok"
Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu’nda konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, dünyanın ve ülkemizin bağımlılıkla mücadele karnesine ayna tuttu. Atasoy, her ülkenin kendine özgü deneyimleri olduğundan dolayı ancak yerel mücadelelerle ve yaşam boyu eğitim programlarıyla bağımlılıkların önüne geçilebileceğini söylerken öncelikle taleple mücadele edilmesini önerdi. Atasoy, “Polisiye tedbirler elbette önem taşıyor ancak taleple mücadeleye daha çok önem verilmelidir. Hiç tahmin etmediğimiz kentlerde bağımlılar var. Uyuşturucuyla mücadele hepimizin ciddiye alması gereken bir durum. Ülkemizin bir kişi bile kaybetmeye lüksü yoktur.” diye konuştu.
Bağımlılıkla Topyekûn Mücadele
Türkiye’nin ilk alkol ve madde bağımlılığı tedavi ve araştırma merkezi AMATEM’in kurucuları arasında yer alan Psikiyatrist Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, zayıf karakterli bireylerin bağımlı olabileceğine yönelik yanlış bir inanç olduğunu söyleyerek sosyo-ekonomik durumu fark etmeksizin her sınıftan insanın aynı şekilde bağımlılık tehlikesi altında olduğunu vurguladı. Koruma ve önlemeye yönelik yaklaşımların önemi üzerinde duran Beyazyürek, kişiselden ziyade toplumsal boyutlarda bir mücadelenin zorunluluk ve herkesin sorunu olduğunu ifade etti. Bu minvalde emniyetin, sağlıkçıların ve eğitimcilerin gerekli maddi desteği alarak birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Bağımlılıkları Önlemede Sporun Önemi
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç, bağımlılıkları önlemde sporun ve eğitimin gençler için önemini anlattığı konuşmasında çocuklarına ilgi gösteren iyi bir ailenin ve öğretmenlerin gençleri bağımlılıklardan uzak tutan ana karakterler olduğunu ifade etti. Gençleri spor salonlarında alınan protein içeceklerine karşı uyaran Koç, bu tarz maddelerin zamanla bağımlığa dönüştüğünü özellikle vücut geliştirme için kullanılan ilaçların sağlık sorunlarına sebep olduğunu dile getirdi.
“Fark Et Fark Ettir” Yaşam Becerileri Eğitim Programı Projesi
Bir yıldır sürdürülen proje kapsamında, çocuklar ve gençlerin madde kullanımı ve davranış bağımlılığı sorunlarının ve yeni sorunlar oluşmadan önce ya da erken dönemde fark edilip önlenebilmesi amacıyla, farklı yaş gruplarına ve farklı hedef kitlelere yönelik yaşam becerileri eğitim programları ile farkındalık artırıcı çalışmalar yapıldı.
Uluslararası literatürde kaynak taraması yapılarak ilköğretim, ortaöğretim, ebeveyn ve eğitimcilere yönelik yaşam becerileri eğitim programları hazırlandı; İstanbul’un 39 ilçesinde 156 okula yaşam becerileri eğitimleri verildi ve 133 okuldan veri toplandı. Yapılan ön analizlerde, yaşam becerileri eğitimlerinin amaçlanan davranış değişiklilerini sağladığı görüldü. Farkındalık artırma çalışmaları kapsamında İstanbul genelindeki 400 lisede yaklaşık 800 seminer ile 94 bin öğrenci, veli ve öğretmene farkındalık eğitimleri verildi. Yapılan ön analizler, farkındalık eğitimlerinin amaçlanan farkındalığı oluşturduğunu gösterdi.
İstanbul Kalkınma Ajansının “2015 yılı Bağımlılıkla Mücadele Mali Destek Programı” tarafından desteklenen proje, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün yürütücülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ortaklığında yürütüldü.



