







Biyomedikal Teknolojileri Kulübü’nün bu yıl ilk kez düzenlediği Teknoloji Zirvesi’nde alanında uzman isimler öğrencilerimizle bir araya gelerek mühendislik ve girişimcilik üzerine ufuk açıcı bilgiler paylaştı.
Biyomedikal Teknolojileri Kulübü’nün, GitHub, Pınar Kitapevi ve Tullabi Vakfı desteğiyle düzenlediği, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Big Data Turkey kurucusu Ramazan Sarı, Sumatrix Biotech Kurucusu Dr. Semra Ünal Yıldırım, Medipol Üniversitesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Muhammed İkbal Alp’in konuşmacı olduğu zirve, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin katılımıyla 21 Mayıs’ta Haliç Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu ve Kulüp Başkanı Merve Ağırtmış, bu yıl ilkini düzenledikleri Teknoloji Zirvesi’nin sonraki senelerde de sürmesi ve genç mühendis adaylarına katan bir etkinlik olması temennilerinde bulundu.
“Yerli Motor Teknolojisi” oturumunda konuşan Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, TUSAŞ Motor Sanayii olarak Türkiye’nin havacılık motorları konusundaki ihtiyaçları karşılamakla görevli olduklarını belirterek, bu konudaki başarılardan söz etti.
Haberleşmeden sağlık girişimciliğine
“Haberleşme Teknolojisi ve 5G” başlıklı ikinci oturumda konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 5G teknolojisinin mobil iletişimi etkileyecek bir teknoloji olmasının yanında sağlık ve otomotiv dahil birçok sektörde uygulanabileceğini kaydetti. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zekâ uygulamalarının 5G teknolojisiyle yeni bir boyut kazanacağını vurgulayan Karagözoğlu, Türkiye’nin dünyadaki teknolojik gelişmelere ayak uydurarak yerli ve milli ürünlerle 5G teknolojisine geçiş çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Yapay zekâ ve veri bilimi alanında eğitim, inovasyon ve girişimcilik odaklı çalışmalar yürüten Big Data Turkey Kurucusu ve THY İnovasyon ve Girişimcilik Uzmanı Ramazan Sarı, “Dijital Dönüşümde Yapay Zekâ” başlığında yaptığı konuşmada girişimciliğin toplumun gelişmesinde ve ekonomik büyümede önemli bir etken olduğunun altını çizerek, yaşam standartlarını artırıcı etkisinden de söz etti.
Sumatrix Biotech Kurucusu Dr. Semra Ünal Yıldırım da “Girişimcilik Ekosistemi” başlıklı oturumda sağlık sektöründeki teknolojik gelişmeler üzerinde durdu. Son oturumda ise Medipol Üniversitesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Muhammed İkbal Alp, sağlık teknolojilerinin geleceği üzerine fikirlerini paylaştı.
Bilim Tarihi Bölümü, İslam’da Botanik Tarihi dersi kapsamında yerinde uygulama amacıyla Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesine gezi düzenledi. Bilim Tarihi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Göksu koordinatörlüğünde yapılan geziye farklı sınıflardan katılan öğrenciler endemik bitkilerin özellikleri ve ülkemizdeki biyoçeşitlilik hakkında bilgilendirildi.
Botanik bahçesindeki Merkez Ada kısmında alıç, süsen ve duman ağacı gibi çeşitli türler yakından gözlemlendi. Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu, Limonluk bölümü ile Türk-Japon dostluğunu simgeleyen ve adını Ertuğrul Fırkateyni’nden alan Ertuğrul Adası da görülenler arasındaydı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı öğrencisi Merve Geyçi, Oxford University Press Türkiye tarafından düzenlenen okuma yarışmasında ilk üç arasında yer aldı.
İngilizce öğretiminde kullanılan ders ve hikâye kitaplarının hazırlanmasında, basımında ve dağıtımında dünyada önde gelen prestijli yayınevlerinden biri olan Oxford University Press’in Türkiye ayağı tarafından üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen Oxford Readers’ Academy, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini ve yaratıcılıklarını kullanmalarının yanı sıra onları okumaya teşvik etme ve evrensel becerilerini de artırmayı amaçlıyor. Bu yıl beşincisi yapılan yarışmanın kazanan üç isminden biri olan Merve Geyçi önümüzdeki yıl Psikoloji Bölümü’nde öğrenim görecek.
Türkiye’deki ilk ve tek İngilizce okuma yarışması olan Oxford Readers’ Academy’de katılımcılardan Oxford Hikâye Kitapları serisinden bir hikâye seçip, hikâyeyi özetleyici ve yaratıcılıklarını kullanabilecekleri bir video hazırlamaları bekleniyor. Yarışmanın bu yılki teması olan “Dünya için Oku” başlığında hikâyesini belirleyen öğrencimiz, Öğr. Gör. Esra Kalaycıoğlu rehberliğinde hazırladığı video ile film prodüksiyonu, post prodüksiyon, dublaj ve sunum becerileri üzerine bir atölye çalışması, ORA&OUP markalı kupalar, dijital rozetler ve sertifikalar ile ödüllendirildi.
Merve Geyçi, İngilizce Hazırlık Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Koray Tunç, Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Niyazi Ağaoğlu ve Öğr. Gör. Begüm İhtiyaryer tarafından da tebrik edildi.
Bilim Tarihi Bölümü öğrencileri, İslam’da Botanik Tarihi ve İslam Tıp Tarihi derslerinde yaptıkları araştırmaları derinleştirerek “I. İslam Botanik ve Tıp Tarihi Öğrenci Kolokyumu”nda ilgililerle paylaştı.
Bilim Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Göksu’nun teşviki ve koordinatörlüğü ile 18 Mayıs'ta Üsküdar Yerleşkesi'nde gerçekleşen “I. İslam Botanik ve Tıp Tarihi Öğrenci Kolokyumu” Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın konuşmalarıyla başladı ve iki oturumda sekiz bildiri ile devam etti. İlk oturumun başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Göksu, kolokyumun bir akademik etkinlik olarak mahiyetinden, bu kolokyumun ortaya çıkış sürecinden, derslerin ve kolokyumun başlığının içerisinde bulunan İslam/İslam’da ifadelerinin kullanımlarından bahsetti. Göksu, burada kullanılan “İslam” kelimesinin inanç veya etnisiteden bağımsız olarak bir disipline ait bilimsel birikimin ortaya konduğu medeniyeti vurguladığının altını çizdi.
Endülüs’ün zirai bilgi birikimi
İslam’da botanik konularına ayrılan birinci oturumun ilk konusu 12. yüzyıl Endülüs âlimlerinden İbnu’l Avvâm’ın “Kitâbu’l-Filâha” isimli eseri oldu. Pek çok araştırmacı tarafından ihtişamının kaynağı olarak ziraat alanındaki faaliyetleri gösterilen Endülüs’ün altın çağındaki zirai bilgi birikimi, Kitâbu’l Filâha bağlamında değerlendirildi. Çiftçi olsun olmasın toprağı tanımayan, iyisini kötüsünü ayırt edemeyen kişinin cahil hükmünde olacağını düşünen İbnu’l Avvâm’ın, kendinden önce gelen zirai bilgilere kendi deneyimlerini de ekleyerek herkesin istifade edebileceği şekilde tertip ettiği eserindeki halk uygulamaları ve astronomi ile zirai faaliyetler arasında kurduğu ilişkiler dikkat çekti.
Yasemin Biçer tarafından yapılan ikinci sunumda, Osmanlı Devleti’nin son döneminde akademideki bir botanik eseri ele alındı. Osmanlı’da son dönem Dâru’l-Fünûn müfredatında tıp talebelerinin botanik eğitimi için telif edilen Es’ad Şerefeddin’in “Mebâdiu İlmu’n-Nebâtât” isimli eseri, o güne kadar Osmanlı ulemasının et-tabiyyât başlığı altında ve mevâlid-i selâse (hayvanât-nebâtât-maden) kapsamında değerlendirdiği duyulur âlemdeki her türlü oluş ve bozuluşu kavrama gayretinin modern botanik karşısında geçirdiği dönüşümü görmek açısından aydınlatıcı oldu.
Osmanlı’da botanik
Üçüncü sunum Kübra Bayram tarafından Osmanlı’nın son döneminde özellikle zirai manada yapılmış botanik faaliyetleri üzerine gerçekleşti. Üç kıtaya yayılan geniş bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı’ya modern botaniğin girişi ve zirai botanik faaliyetleri ile başlayan dönüşüm, birinci oturumun dikkat çeken bir diğer konusu oldu. Bu bağlamda modern eğitimin başlatılması için davet edilen yabancı hocalar ve çeviri faaliyetleri hakkında bilgilere de yer verildi. Ayrıca bu bölümde yabancıların bitki araştırmaları ve numune toplamak için Osmanlı coğrafyasında muhtelif bölgelere gezi düzenleme ya da bitki yetiştirmek için toprak kiralama talepleri, Osmanlı arşivlerinde bu konular hakkında mevcut olan kabul ya da ret belgeleri çerçevesinde değerlendirmeler; tıp, eczacılık ve hayvan yemi üretiminde kullanılmak üzere yeni bitkilerin yetiştirilmesine dair çalışmalar, Osmanlı coğrafyası içinde dikkat çeken bitkilerin Mekteb-i Tıbbiye ve Zirât Mektebine analize gönderilmeleri ve tüm bunların dönemin sosyal-siyasal-ekonomik olumsuzluklarına rağmen gerçekleştirilmesi bu bölümün çarpıcı konu başlıkları oldu.
Botanik oturumun son sunumu Şeymanur Yılmaz tarafından doğrudan botanik tarihi üzerine yazılmış bir eser üzerineydi. Son dönem Osmanlı aydınları arasında marjinal bir düşünür olarak dikkat çeken Suphi Ethem’in, antik dönemden 19. yüzyıla botaniğin gelişim ve dönüşümünü gözler önüne serdiği ve Türkçe botanik literatüründe bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı eser olan “İlm-i Nebâtât Tarihi” dinleyicilerle paylaşıldı. Suphi Ethem’in botanik tarihini incelerken teklif ettiği “dönemselleştirme” eserin ilgi çeken ayrıntılarından biriydi.
Tıp tarihi ve tıbbı uygulamalar üzerine bilgiler
Tıp tarihi üzerine odaklanan ikinci oturum Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Usta’nın moderatörlüğünde başladı. Oturumun ilk sunumu Aysel Betül Erdağı tarafından İslam tıp tarihinin en temel kavramlarından biri olan mizaç üzerine yapıldı. Beden ve nefis olarak ikili yaratılışa sahip insanın her iki durumda dengeli oluşu anlamında sağlıklı olma hâlinin Galen ve İbn Sina’nın mizaç teorileri çerçevesinde ne anlama geldiği konusu ilk konuşmacı tarafından irdelendi.
Zeynep Nurdan Tökel’in yaptığı ikinci sunumda, İslam tıp geleneği için önemli bir literatüre sahip Tıbb-ı Nebevi geleneği, kaynakları, bu geleneği ortaya çıkaran sebepler ve Hz. Peygamber’in irtihâlinden çok uzun yıllar sonra oluşmasının nedenleri irdelendi.
Üçün sunum Kübra Bayram tarafından yapıldı ve ilk dönemlerinde (1500-1700) Osmanlı tıbbının yapısı üzerineydi. Osmanlı tıp geleneği içinde mevcut halk tıbbı uygulamalarına dair örnekler ve Osmanlı coğrafyası içinde ortaya konulan Türkçe tıp literatürüne dair bilgiler, döneme ışık tutması açısından dinleyiciler tarafından son derce faydalı bulundu.
Kolokyumun son sunumu Alperen Engin tarafından Osmanlı Devleti’nde hekimliğin ne olduğu, dönemsel olarak değişimi, sorular ve sorunlar bağlamında ele alındı.
Dinleyicilerin soru ve görüşleri ile katkı sağladığı kolokyum, Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Usta ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Göksu’nun değerlendirme ve kapanış konuşması ile sertifika takdimiyle sona erdi.
Kandilli’de düzenlenen bahar şenliğinde gençler müzikten spora, kermeslerden atölyelere renkli iki gün geçirdi.
Güzel Sanatlar Fakültesinin 25-26 Mayıs’ta organize ettiği bahar şenliğinde müzisyen öğrencilerimizin mini konseri ile müzik dolu bir gün geçirilirken, ebru, çömlek ve grafiti atölyelerinde gençler becerilerini sergiledi, günün anılarını kendi elleriyle hazırladı.
Tarih Araştırmaları Kulübü 23 Mayıs 2022’de öğrenci ve hocalarımızın katılımlarıyla Edirne’ye gezi düzenlendi.
Dr. Öğr. Üyesi İlhami Danış tarafından oluşturulan gezi rotası, Meriç kenarında kahvaltıyla başladı. Ardından Prof. Dr. Abdülkadir Özcan rehberliğinde Darü’l Hadis Camii, II. Bayezid Külliyesi gezildi ve gastronomi haftasının bir parçası olarak saray mutfağından yemekler tadıldı.
Prof. Dr. Abdülkadir Özcan’ın “Fetih Dönemi Edirne” başlıklı konuşması Fatih Sultan Mehmet Müzesi’nde dinlendi. Burmalı (Üç Şerefeli) Camii, Selimiye Camii, Eski Cami, Muradiye Külliyesi ve Eski Saraydan kalan Adalet Kulesi de ziyaret edilenler arasındaydı.
Sinema ve Tiyatro Kulübü pandemi nedeniyle ara verdiği oyun çalışmalarına iki yıl aradan sonra Karmakarışık oyunuyla döndü. İngiliz oyun yazarı Ray Cooney’in 1990 yılında yazdığı Karmakarışık oyunu bu kez kulüp rejisiyle sahnelendi.
Birlikte tiyatro yapma heyecanını taşıyan bir grup öğrencimizin uzun süre devam eden provaları sonrası 18 Mayıs akşamı Haliç Yerleşkesi’nde perde zamanıydı. Hukuk Fakültesi öğrencimiz Ahmet Rüştü Aydın’ın sahnelediği oyun izleyiciden büyük ilgi gördü.
Oyunun konusu: Richard Phillips adında saygın bir bakan, rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak yapmak için bir otel odası tutar. Ancak otel odasında bir cesetle karşılaştıklarında olaylar içinden çıkılmaz ve karmakarışık bir hâl alır.
Oyuncular: Mert Can Yenigün, Ahmet Yusuf Taşci, Saliha Betül Keven, Ahmet Rüştü Aydın, Arif Eryılmaz, Miraç Yılmaz, Bilge Sena Erdağı, Ceren Yıldırım, Ozan Albay, Sinem Narlı.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının koordinesiyle öğrencilerimizin yürüttüğü Mirasınız Kitap Olsun projesi bu kez Ordu’da bir liseye kütüphane kazandırdı.
Üniversitemiz ile Ordu Çatalpınar Belediyesi iş birliğinde Hacı Ali Eriş Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kütüphanesi açıldı. Mirasınız Kitap Olsun projesi kapsamında Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Musa Duman ve Doç. Dr. Dursun Ali Tökel’in kitap bağışlarıyla oluşturulan kütüphane; Çatalpınar Kaymakamı Eyüp Batuhan Ciğerci, Belediye Başkanı Ahmet Türe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kına, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı yöneticileri Levent Akbulut ve Şadiye Yağmurkaya ile proje yürütücüsü öğrencilerimiz ve lise öğrencilerinin katılımıyla açıldı.
Açılış sonrası Ordu Valisi Tuncay Sorel’i de ziyaret eden ekibimiz Ordu’da keyifli bir günün ardından İstanbul’a döndü.
Öğrenci Kulüpleri
Öğrencilerimizin üniversite yaşamlarında akademik çalışmalarının yanı sıra sosyal, kültürel, sanatsal ve teknolojik alandaki faaliyetleri de önemli bir yere sahiptir. Bu alanlarda katıldıkları ve düzenledikleri etkinlikler akademik yaşamlarını daha verimli kılmakta, özgüven ve kendilerini ifade etme yetilerini geliştirmekte aynı zamanda üniversitemizin sosyal yaşamı içinde sorumluluk almalarını sağlamaktadır. Bireyselliğin yanında birlikteliği, ortak çalışmayı simgeleyen kulüpler, öğrencilerin etkinliklerde görev alarak bilgi, yetenek ve ilgileri ölçüsünde kişisel potansiyellerini geliştirmelerini ve içinde bulundukları grubun çalışmalarına katılarak heyecanlı, mutlu ve dinamik bir üniversite yaşamını oluştururlar.
Siteye Git

Kütüphane
Eğitim-öğretim dönemlerinde;
Haliç Yerleşkesi Kütüphanesi: Haftaiçi 24 saat / Haftasonu 10.00-19.00 Topkapı Yerleşkesi Kütüphanesi (Merkez) : Haftaiçi 08:30 - 17:30 / Haftasonu : Kapalı Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi Kütüphanesi: Haftaiçi 08.30-20.00 / Cumartesi 10.00-19.00
(Sınav dönemlerinde Haftaiçi 08.30-22.00 / Haftasonu 10.00-19.00)
Kandilli Yerleşkesi Kütüphanesi - Küçükçamlıca Yerleşkesi Kütüphanesi Fatih Yerleşkesi Kütüphanesi : Haftaiçi 08.30-17.30
Siteye Git

FSMVÜ Yayınları
Eğitim-öğretim dönemlerinde; Haliç Yerleşkesi Kütüphanesi Haftaiçi 24 saat / Haftasonu 10.00-19.00 Topkapı Yerleşkesi Kütüphanesi (Merkez) : Haftaiçi 08:30-17:30 / Haftasonu: Kapalı
Siteye Git

Uluslararası Ofis
Our team at the Department of International Relations offer you support from the first moment you become familiar with us until the last day you spend here with us. If you are a student, a scholar, or the family of those, coming to Fatih Sultan Mehmet Vakıf University, we will be there to help you adjust to your new life at our university and overcome challenges of living and studying/teaching abroad. We will help you with accommodation arrangements taking your personal preferences and expectations into consideration. Orientation meetings will be held on your arrival to give you necessary and practical information. We are dedicated to make your experience here as smooth, worthwhile and fun as possible. It will be our greatest pleasure to have contributed to your academic achievement, personal satisfaction and your understanding of Turkish life in general.
Siteye Git

Sağlık, Kültür ve Spor
Üniversitemiz öğrencilerinin bireysel, sosyal, kültürel ve sportif gelişimlerine katkı sağlamak, gençlerimizi sağlıklı ve aydın bireyler olarak geleceğe taşımayı amaçlamaktadır. Birim hizmet verdiği alanda sağlık kuruluşu, öğrencilerin sosyo- kültürel danışma ve rehberlikleri ile spor gereksinimlerini karşılayan bir uygulama dairesidir.
Siteye Git

Kariyer Merkezi
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kariyer Merkezi öğrencilerin ve mezunların bilgi, yetenek ve isteklerine uygun, kariyer seçimlerini bilinçli bir şekilde yapmalarını sağlamak üzere kariyer yolunda kendilerine rehberlik ederek, daha okul sıralarında katılacakları eğitim, seminer, panel, konferans ve sempozyumlar ile pratik iş sahası gezileri, stajlar ve projeler sayesinde mezuniyet sonrası iş hayatına geçişte uyum sürecini yetkin bir şekilde atlatabilmelerini ve üniversitemizin kariyer faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden yararlanarak seçmek istedikleri meslekleri daha yakından tanımalarını sağlayarak onların gelecek planlarına destek olmayı amaçlamaktadır.
Siteye Git

UZEM
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (FSMVÜ UZEM), üniversitemiz bünyesinde açılan e-öğrenme temelli dersler ile ön lisans, lisans, lisansüstü ve sürekli eğitim programları kapsamında uzaktan yapılacak eğitimler için plan, program, koordinasyon ve uygulama faaliyetleri yürütmek amacıyla 2013 yılında kuruldu. 2013-2014 akademik yılından itibaren Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi; 2016-2017 akademik yılı itibariyle de İngilizce dersleri, uzaktan eğitim yöntemiyle verilmeye başlandı.
Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 akademik yılı Bahar Döneminde başlayan tüm derslerin uzaktan eğitim yoluyla işlenmesi süreci 2020-2021 akademik yılında da devam etmektedir. Bu çerçevede tüm derslerin online yürütülmesi için gerekli altyapı ve programlar UZEM tarafından akademisyenlerimizin hizmetine sunulmuş olup salgının etkin olmaya başladığı 2019-2020 Bahar döneminin 7. haftasından itibaren dersler sorunsuz bir şekilde canlı olarak haftalık programda belirtilen gün ve saatlerde işlenmeye devam etmektedir. Öğrencilerimiz kişi ve süre kısıtlaması olmaksızın bu derslere rahatlıkla girip aktif olarak derse katılım sağlamaktadırlar. Bununla birlikte UZEM tarafından geliştirilen Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) ile derslerin tekrar erişime açılması, sınavlar, ödevler, mesaj, forum vb. süreçler de uzaktan eğitim yöntemi ile sürdürülmektedir.
Uzaktan eğitim yoluyla devam eden bu sürece dair tüm bilgilendirmeler de UZEM tarafından yapılmaktadır. Uzaktan eğitim sisteminin altyapısı ile birlikte UZEM web sayfası da yeni şartlara uygun hale getirilmiştir. Uzaktan eğitim sürecine dair tüm bilgiler, dokümanlar, LMS ve online platformlar ile ilgili tanıtım kılavuzları ve duyurular UZEM web sayfasına yüklenmiş ve erişime açılmıştır. Ayrıca sosyal medya hesaplarından, Otomasyon sisteminden de aktif olarak bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Siteye Git

Bilgi İşlem
Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız, 2010 yılında kurulup hızlı bir şekilde büyüyen üniversitemizle birlikte uzun süreçler alacak birçok gelişmeyi kısa sürede gerçekleştirip birçok başarıya imza atmıştır. Üniversitemiz kampüsleri İstanbul’un birbirinden farklı merkezi noktalarında bulunsa da Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız tek kampüs mantığıyla tüm akademik ve idari kadro bir aradaymış gibi bilgi teknolojilerini entegre etmeyi başarmış ve hizmetlerini sürdürmektedir.
Siteye Git

bizimle paylaş











