
İş hayatını mezunlarımızdan dinlediğimiz “Mezun Röportajları” serimize bu hafta Hukuk Fakültesi mezunumuz Zübeyir İkbal Araz ile devam ediyoruz. Özel bir hukuk danışmanlık firmasında çalışan Araz, staj yapmanın önemine değinerek “teorik bilgiyi sahada pratik etmek çok önemli” diyor.
Özel bir hukuk danışmanlık firmasında çalışıyorum. Pandemi döneminde iş hayatım ofis odaklı hale geldi. Sosyal mesafeli olarak iş hayatına devam ediyoruz. Ben yabancı uyruklu vatandaşlara Türk vatandaşlığının kazandırılması konusunda hukuki danışmanlık hizmeti veriyorum. Bunun yanı sıra özel hukuk ve kamu hukuku alanında da dosyalarımızda oluyor. Ama benim alanım biraz daha yabancı uyruklu kişilerle oluyor.
“Her sektör bana farklı bir iş öğretti”
İşimi mezun olmadan önce, üniversitemizden mezun bir arkadaşım vesilesi ile buldum. Bu sektörde ilk iş deneyimim ama daha önce farklı sektörlerde de çalıştım. 12 yaşımdan beri kendi paramı kazanmaya çalışıyorum. Bu azim bende hep vardı. Yaz tatillerimi ufak işlerde çalışarak değerlendiriyordum. Farklı sektörlerde çalışmam çok fazla insanla iletişime geçmeme sebep oldu. Üniversitede okurken reklamcılık alanında çalıştım. Bir derneğin almış olduğu bakanlık projesinde yer almıştım. Derneğin kitaplarının temini, kartvizitleri, stantları, flama bayrakları vs. gibi işlerini yapmıştım. Benim için güzel bir deneyim olmuştu. Hatta bir dönem pizzacıda bile çalıştım. Her sektör bana farklı bir iş öğretti. Bu benim için çok önemliydi.
Çalıştığım alanda parayla uğraşmanız gerekebiliyor. Bu yüzden güvenilir olmanız gerekiyor. Tabii sadece güvenilir olmak da yeterli olmayabiliyor. İşi isteyerek, severek yapmak ve o işe dair bilgi sahibi olmak da gerekiyor. Üniversitede almış olduğum teorik eğitim çok kaliteliydi. İş sahasına geldiğimizde bunu biraz daha deneyimleyerek öğreniyorum. Pratik ve teorik birbirinden çok farklı olabiliyor ama hukukun özünü bilmeyen kişilerin pratik alanda zorlanacağını düşünüyorum.
“Ders kitapları, ‘bu kitap bana ekmek parası kazandırabilir’ düşüncesiyle okunmalı”
Bu alanda çalışmak için ofis programları ve yabancı dil bilmek gerekiyor. Ayrıca özgüven, tatlı dil, güler yüz, etkili iletişim de bu alanda çok önemli. Dördüncü sınıfta almış olduğumuz “Milletlerarası Özel Hukuk” diye bir ders var. Bu eğitimi çok iyi aldığımızı düşünüyorum. Benim sektörümde ve benim alanımda çalışmak isteyen arkadaşlarım için şunu söyleyebilirim; herkes kanunu açıp okuyabilir, araştırabilir ama dersi geçmek için değil dersi anlamak için çalışmaları gerekiyor. Kitapların yanında dipnotlar var. Bu bilgiler bile çok önemli, özel ayrıntılar olan yazılar. Kitabı okurken genel hatlarıyla çalışıp bunun bana ileride ekmek parası kazandırabileceği düşüncesi ile konuya odaklanmak gerekebilir. Yabancılarla iş yaptığım için dilimi geliştirmeye devam ediyorum. Karşındaki kişiye güven vermek istiyorsan o kişinin dilini konuşmak, adını, sanını, yerini, yurdunu, itibarını bilmek gerekiyor. Bu anlamda yapılabilecek en güzel şey dil öğrenmek ve yurtdışı imkanı varsa bunu değerlendirmek.
Bunun yanı sıra öğrenci arkadaşlarıma tavsiyem, öğrencilik hayatları hala devam ederken stajlarına önem versinler. Aldıkları teorik eğitim ile pratik sahayı tecrübe etsinler. Sivil Toplum Kuruluşlarına üye olabilirler. Bu benim çevremin daha çok genişlemesine sebep oldu. Hocalarımız ile iletişimlerini güçlü tutmaları iş hayatına girerken referans olmaları açısından önemli olabiliyor.
“FSM, İstanbul’daki diğer vakıf üniversitelerine göre çok daha kaliteli bir eğitim sunuyor”
Üniversitemin yapmış olduğu etkinliklerden çok memnundum. Hepsine de mümkün olduğunca katılmaya çalışıyordum. Haliç yerleşkesindeki çınar altında oturmaktan çok keyif alıyordum. Tekrar okumak istesem yine FSM’de okumak isterdim. Daha çok sosyal aktivitelerde bulunmak ve derslerime biraz daha fazla ağırlık göstermek isterdim. İş hayatında da FSM’den mezun olmamın avantajını yaşadım. Eğitim öğretim anlamında benim üniversitemin İstanbul’da bulunan vakıf ve özel üniversitelerinden çok daha kaliteli olduğunu düşünüyorum. Hocalarının değer verdiği ve ilgilendiği bir üniversitem var. Bazı iş yerleri üniversitenin ismine bakarak verdikleri eğitimden dolayı işe alım yapmayabiliyorlar. Bizim üniversitemizin onlardan olmadığını gördüm. Kaliteli bir eğitim aldığımızı düşünüyorum.