Zübeyir İkbal Araz
Hukuk Fakültesi 2020 Mezunu

İş hayatını mezunlarımızdan dinlediğimiz “Mezun Röportajları” serimize bu hafta Hukuk Fakültesi mezunumuz Zübeyir İkbal Araz ile devam ediyoruz. Özel bir hukuk danışmanlık firmasında çalışan Araz, staj yapmanın önemine değinerek “teorik bilgiyi sahada pratik etmek çok önemli” diyor.

Özel bir hukuk danışmanlık firmasında çalışıyorum. Pandemi döneminde iş hayatım ofis odaklı hale geldi.  Sosyal mesafeli olarak iş hayatına devam ediyoruz. Ben yabancı uyruklu vatandaşlara Türk vatandaşlığının kazandırılması konusunda hukuki danışmanlık hizmeti veriyorum. Bunun yanı sıra özel hukuk ve kamu hukuku alanında da dosyalarımızda oluyor. Ama benim alanım biraz daha yabancı uyruklu kişilerle oluyor.

“Her sektör bana farklı bir iş öğretti”

İşimi mezun olmadan önce, üniversitemizden mezun bir arkadaşım vesilesi ile buldum. Bu sektörde ilk iş deneyimim ama daha önce farklı sektörlerde de çalıştım.  12 yaşımdan beri kendi paramı kazanmaya çalışıyorum. Bu azim bende hep vardı. Yaz tatillerimi ufak işlerde çalışarak değerlendiriyordum.  Farklı sektörlerde çalışmam çok fazla insanla iletişime geçmeme sebep oldu. Üniversitede okurken reklamcılık alanında çalıştım. Bir derneğin almış olduğu bakanlık projesinde yer almıştım. Derneğin kitaplarının temini, kartvizitleri, stantları, flama bayrakları vs. gibi işlerini yapmıştım. Benim için güzel bir deneyim olmuştu. Hatta bir dönem pizzacıda bile çalıştım. Her sektör bana farklı bir iş öğretti. Bu benim için çok önemliydi.

Çalıştığım alanda parayla uğraşmanız gerekebiliyor. Bu yüzden güvenilir olmanız gerekiyor. Tabii sadece güvenilir olmak da yeterli olmayabiliyor. İşi isteyerek, severek yapmak ve o işe dair bilgi sahibi olmak da gerekiyor.  Üniversitede almış olduğum teorik eğitim çok kaliteliydi. İş sahasına geldiğimizde bunu biraz daha deneyimleyerek öğreniyorum. Pratik ve teorik birbirinden çok farklı olabiliyor ama hukukun özünü bilmeyen kişilerin pratik alanda zorlanacağını düşünüyorum. 

 

“Ders kitapları, ‘bu kitap bana ekmek parası kazandırabilir’ düşüncesiyle okunmalı”

 

Bu alanda çalışmak için ofis programları ve yabancı dil bilmek gerekiyor. Ayrıca özgüven, tatlı dil, güler yüz, etkili iletişim de bu alanda çok önemli. Dördüncü sınıfta almış olduğumuz “Milletlerarası Özel Hukuk” diye bir ders var. Bu eğitimi çok iyi aldığımızı düşünüyorum. Benim sektörümde ve benim alanımda çalışmak isteyen arkadaşlarım için şunu söyleyebilirim; herkes kanunu açıp okuyabilir, araştırabilir ama dersi geçmek için değil dersi anlamak için çalışmaları gerekiyor. Kitapların yanında dipnotlar var. Bu bilgiler bile çok önemli, özel ayrıntılar olan yazılar. Kitabı okurken genel hatlarıyla çalışıp bunun bana ileride ekmek parası kazandırabileceği düşüncesi ile konuya odaklanmak gerekebilir.  Yabancılarla iş yaptığım için dilimi geliştirmeye devam ediyorum.  Karşındaki kişiye güven vermek istiyorsan o kişinin dilini konuşmak, adını, sanını, yerini, yurdunu, itibarını bilmek gerekiyor. Bu anlamda yapılabilecek en güzel şey dil öğrenmek ve yurtdışı imkanı varsa bunu değerlendirmek.

Bunun yanı sıra öğrenci arkadaşlarıma tavsiyem, öğrencilik hayatları hala devam ederken stajlarına önem versinler. Aldıkları teorik eğitim ile pratik sahayı tecrübe etsinler. Sivil Toplum Kuruluşlarına üye olabilirler. Bu benim çevremin daha çok genişlemesine sebep oldu.  Hocalarımız ile iletişimlerini güçlü tutmaları iş hayatına girerken referans olmaları açısından önemli olabiliyor.

“FSM, İstanbul’daki diğer vakıf üniversitelerine göre çok daha kaliteli bir eğitim sunuyor”

Üniversitemin yapmış olduğu etkinliklerden çok memnundum. Hepsine de mümkün olduğunca katılmaya çalışıyordum. Haliç yerleşkesindeki çınar altında oturmaktan çok keyif alıyordum. Tekrar okumak istesem yine FSM’de okumak isterdim.  Daha çok sosyal aktivitelerde bulunmak ve derslerime biraz daha fazla ağırlık göstermek isterdim.  İş hayatında da FSM’den mezun olmamın avantajını yaşadım. Eğitim öğretim anlamında benim üniversitemin İstanbul’da bulunan vakıf ve özel üniversitelerinden çok daha kaliteli olduğunu düşünüyorum.  Hocalarının değer verdiği ve ilgilendiği bir üniversitem var. Bazı iş yerleri üniversitenin ismine bakarak verdikleri eğitimden dolayı işe alım yapmayabiliyorlar. Bizim üniversitemizin onlardan olmadığını gördüm. Kaliteli bir eğitim aldığımızı düşünüyorum.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da [email protected] adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.