FSM'de Yaşam
Öğrenci Kulüp Haberleri

İslam bilimler tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tarihe adını yazdıran bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin'in vefatının 6. yılı... Katıldığı bir konferans ile hem kendi hayatı değişti hem de İslam dünyasının tarihi adeta yeniden yazıldı. Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nihal Fırat Özdemir ve enstitü uzmanı Sefa Nur Kuruçay, 30 Haziran 2018'de vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin'i daha iyi anlamanın mümkün olacağı bilgileri Haber 7 ile paylaştı. 

 Program linki: 27 Mayıs darbesi Fuat Sezgin'in hayatını nasıl değiştirdi? - YouTube

"Bilim Tarihi Okulda" Projesi Pilot Çalışması Tamamlandı
FSMVÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü’nün akademik danışmanlığı ile gerçekleştirilen “Bilim Tarihi Okulda” projesi, öğrencileri üniversitemizde ağırladı. Proje kapsamında düzenlenen etkinliklerle, bilim tarihinin önemini vurgulayan çeşitli atölye çalışmaları ve seminerler düzenlendi.
Etkinlikler kapsamında öğrenciler, tarihsel teknolojilerin deneyimlendiği çarklı gemi atölyesine katıldı. Ayrıca, Eratosthenes’in Dünya’nın çevresini hesaplama deneyi uygulanarak pratik bilimsel çalışmalar yapmaları teşvik edildi. Tarihi eğitim kurumlarını tanıtmak amacıyla medrese gezisi düzenlendi ve bilim tarihine dair seminerler verildi. Astronomi bilgilerini pekiştirmek için düzenlenen gökyüzü gözlemleri de büyük ilgi gördü.
Projenin son etkinliği olarak bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Program, Enstitü Müdürü Dr. Nihal Fırat Özdemir, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Bürlükkara, Astronomi ve Uzay Bilimleri Koordinatörü Uzm. Zehra Esra Balkan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantının ardından teşekkür belgeleri takdim edilerek program sonlandırıldı.

Üniversitemiz, öğrencilerinin bilimsel ilerlemeleri ile birlikte sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerine de değer veriyor. Bu amaçla yıl boyu gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerde elde edilen eğlenceli kazanımlara bu yıl altıncısı düzenlenen Kültür Sanat Günleri de yenilerini eklendi. Final sınavı süreci öncesinde âdeta bir soluklanma arası olarak akademik ve idari birimlerimizin öncülüğünde öğrenci kulüplerimiz tarafından düzenlenen programla öğrenci ve mensuplarımız keyifli anlar yaşadı. 

Binlerce öğrencimiz, 'Yine ve yeniden' diyerek Haliç Yerleşkemiz Çınaraltı'nda buluştu ve unutulmaz anıların yaşandığı, geleceğe iz bırakan 6. Kültür Sanat Günü'ne imza attı. Haliç Yerleşkemizde yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinlikte kurulan stantlarda öğrencilerimiz, bir bir yeteneklerini sergiledi. Hatıralardan silinmeyecek bir günlük etkinliğe uluslararası öğrencilerimiz, geleneksel kıyafetleriyle katıldı. Ülkelerine özgü yöresel lezzetleri, sanat ve spor kültürlerini arkadaşlarıyla paylaşmanın mutluluğunu yaşadı. Onlarca farklı kültürün buluşmasına tanıklık eden Yerleşkemizde kendi kültürümüzün zenginliklerinin yanı sıra temsil edilen ülkelerden çeşitli dönemleri yansıtan kesitlerin yer aldığı âdeta bir zaman yolculuğu yaşandı. Kültür rüzgarlarının esintisinde sanat atölyeleri, geleneksel spor etkinlikleri tüm gün hız kesmeden sürdü. 6. Kültür Sanat Günü, hafızalardan silinmeyecek görüntüler eşliğinde sona erdi.

Tüm öğrencilerimize, kulüplerimize, paydaşlarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.

 

VI. PDR Günleri 11 Mayıs 2024 tarihinde, Haliç Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. Etkinlik, psikoloji, danışmanlık ve rehberlik alanlarında faaliyet gösteren akademisyenler, uzmanlar ve uygulayıcılar için önemli bir bilgi ve tecrübe paylaşım imkanı sundu.

Değerli konuşmacıların katılımıyla gerçekleşen program Yaşam Boyu Gelişim Kulübü başkanı Yakup Özel, kulüp danışmanı Doç. Dr. Muhammet ÖZTABAK ve üniversitemiz Genel Sekreteri Sn. Dr. Fatih Hasdemir'in açılış konuşmalarıyla başladı.  

Dr. Öğr. Üyesi Özlem Özden Tunca tarafından; “Bizi Biz Yapan İlk İlişkilerin Gücü: Yaşam Felsefelerimizi, Romantik İlişkilerimizi Siyasi Görüşümüzü Hangi İlk İlişkilerimiz Belirledi?” başlıklı konuşmasında bebeklik ve çocukluk döneminden itibaren ergenliğe geçiş aşamasına kadar kurulan ilişkilerimiz, aile ve arkadaşlık bağları, ceza ve ödül gibi birçok farklı ilişki dinamiğine değinildi.

Uzm. Psk. Çağrı Timur; “Çocukluk Dönemi Bağlanma Stillerinin Yetişkinlik Yaşamındaki Romantik İlişkilere Etkisi” konulu konuşmasında kaygılı, kaçıngan, düzensiz ve güvenli bağlanma stillerini anlatmasının ardından bu bağlanma stillerinin ileri yaşamda kurulan romantik ilişkilerdeki rolünden ve öneminden bahsetti.

Doç. Dr. Duygu Dinçer; “Özgür Seçimden Mecburiyete: Yakın İlişkilerde Fedakarlık” konulu konuşmasında fedakarlık motivasyonlarından, varoluşsal boyutlardan, yakın ilişkilerdeki yönelimlerden ve çeşitli fenomenlerden söz etti.

Uzm. Dr. Erkut Coşkun; “İlişkilerde Cinselliğin Gizemi” adlı konuşmasında ilişkinin temel amaçlarından, kadın ve erkek cinselliğinden, sağlıklı cinsel yaşamdan ve dikkat edilmesi gerekenlere değinerek oturumu sonlandırdı.

Dört oturumun sonunda katılımcılarımızla birlikte bir çekiliş gerçekleştirilmiş olup ardından atölyeler başladı.

Atölyeler:

  • Uzm. Psk. Dan. BERK ÇEŞMELİ

Transaksiyonel Analiz Bağlamında İlişkilerde Güç Dengesi ve Oyunlar: Kurumlar ve Yönetimde Kullanımı

  • Uzm. Psk. Dan. Ergin DURAN

İlişkilerde Dublör Etkisi; Bağlanma ve Romantik Kıskançlık

  • Arş. Gör. Ali Ammar KURT

Karanlık Üçlünün Görünmeyen Yüzü: Toksik İlişkiler

  • Uzm. Psk. Kerem GÜMÜŞ

Romantik İlişkilerde Aşk Bağımlılığı

Atölyelerin ardından görevli öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekilerek program sonlandırıldı.

 

Üniversitemiz Eğitimde Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezimizin (EMAM) ÖZ'e Yolculuk Programı kapsamında hazırlanan Mutfak Sanatları Atölyesi ve Bilgisayar Laboratuvarı’nın açılışı, Öz'e Yolculuk öğrencileri ve aileleri, akademisyenlerimiz ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek’in de katılımlarıyla Üniversitemiz Üsküdar Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

EMAM tarafından Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı iş birliğinde yürütülen Öz’e Yolculuk Programı çerçevesinde özel gereksinimli bireylere yönelik gelişimsel destek ve meslek edindirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu anlamlı çalışmayı teşrifleri dolayısıyla Sayın Bakanımıza ve Rektörümüze, Öz'e Yolculuk öğrencileri adına teşekkürlerimizi sunarız.

Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Ayasofya Yerleşkemizde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerimizle bir araya geldi. Öğrencilerimiz ile Rektörümüzün karşılıklı tanışma ve fikir alışverişi fırsatı bulduğu toplantı verimli bir istişare zemini oluşturdu. Öğrencilere doğrudan iletişim kurma, plan ve projelere dahil olma imkânı sunan görüşmeler, diğer fakültelerimiz öğrencileriyle de devam edecek.

 Hukuk Fakültesi öğrencilerimiz, İstanbul Tahkim Merkezi bünyesinde gerçekleşen 8. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nın hem dilekçeler safhasında hem de sözlü duruşmalarda Fakültemizi başarıyla temsil ettiler. 04-05 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşen ve Türkiye geneli hukuk fakültelerinin yoğun ilgi gösterdiği yarışma için, öğrencilerimiz sene boyunca cevap ve cevaba cevap dilekçelerini hazırlamak için azimle çalıştılar. Takımımız duruşmalar aşamasında da ilk gün davacı ve davalı olarak iki duruşmada yer aldı. İlk günkü duruşmalarda başarılı bulunan takımımız, üst turda çeyrek finale yükselerek ikinci gün de tekrar bir duruşmada avukatlık yeteneklerini sergilediler. Hem teorik hem de uygulamaya yönelik bilgi ve birikimlerini artıran öğrencilerimiz, aynı zamanda yüzlerce yarışmacı arasında başarılı performans göstererek yetkinliklerini de kanıtlamış oldular.

Yarışmaya katılan öğrencilerimiz: Mert Can Yenigün, Merve Havuz, Merve Karaçalı, Miraç Yılmaz, Yusuf Düzce.

Öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

19-21 Nisan tarihleri arasında Üniversitemiz Topkapı yerleşkesinde Arap Dili Çalışmaları ve Münazara Merkezi tarafından "Arapça Öğretiminde Yeterlilik, Çerçeveler, Seviyeler ve Performans” adlı uluslararası sempozyumu düzenlendi. Üç gün süren program, Arapça öğretiminde yeterlilik standartları, dil öğretim çerçeveleri ve performans seviyeleri üzerine yurtiçi ve yurt dışından birçok akademisyen sunum yaptı.

Sempozyuma, dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenler, dil uzmanları ve eğitimciler katıldı. Katılımcılar, Arapça öğretimindeki en son gelişmeleri ve en iyi uygulamaları paylaştılar. Sunulan makaleler, dil öğretimindeki metodolojiler, ölçme ve değerlendirme teknikleri ile öğrenci başarısını artırmaya yönelik stratejilerle bu alanlardaki problemlere çözüm için yapılan çalışmaları kapsadı.

Etkinlik, katılımcılara Arapça öğretimi konusunda derinlemesine bilgi alışverişi yapma ve uluslararası iş birlikleri kurma fırsatı sundu. Sempozyumun organizasyon komitesi, etkinliğin Arapça eğitimi alanındaki bilgi birikimini artırarak, dil öğretiminde yeni bir perspektif kazandırdığını belirtti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Arap Dili Çalışmaları ve Münazara Merkezi Müdürü Hamdi Arslan, sempozyumun açılış konuşmasında, böylesine kapsamlı bir uluslararası etkinliği üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve Arapça eğitiminin küresel çapta önemini vurguladı.

Sempozyum, katılımcıların Arapça eğitimi alanındaki ağlarını genişletmelerine ve yeni iş birlikleri kurmalarına olanak tanıyarak sona erdi. Bu önemli akademik buluşma, Arapça öğretimi alanında önemli adımların atılmasına zemin hazırlarken, gelecek yıllarda da benzer etkinliklerin devam edeceği müjdelendi.

Öğrenci Kulüpleri

Öğrencilerimizin üniversite yaşamlarında akademik çalışmalarının yanı sıra sosyal, kültürel, sanatsal ve teknolojik alandaki faaliyetleri de önemli bir yere sahiptir. Bu alanlarda katıldıkları ve düzenledikleri etkinlikler akademik yaşamlarını daha verimli kılmakta, özgüven ve kendilerini ifade etme yetilerini geliştirmekte aynı zamanda üniversitemizin sosyal yaşamı içinde sorumluluk almalarını sağlamaktadır. Bireyselliğin yanında birlikteliği, ortak çalışmayı simgeleyen kulüpler, öğrencilerin etkinliklerde görev alarak bilgi, yetenek ve ilgileri ölçüsünde kişisel potansiyellerini geliştirmelerini ve içinde bulundukları grubun çalışmalarına katılarak heyecanlı, mutlu ve dinamik bir üniversite yaşamını oluştururlar.


Siteye Git

Kütüphane

Eğitim-öğretim dönemlerinde;
Haliç Yerleşkesi Kütüphanesi: Haftaiçi 24 saat / Haftasonu 10.00-19.00 Topkapı Yerleşkesi Kütüphanesi (Merkez) : Haftaiçi 08:30 - 17:30 / Haftasonu : Kapalı Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi Kütüphanesi: Haftaiçi 08.30-20.00 / Cumartesi 10.00-19.00
(Sınav dönemlerinde Haftaiçi 08.30-22.00 / Haftasonu 10.00-19.00)
Kandilli Yerleşkesi Kütüphanesi - Küçükçamlıca Yerleşkesi Kütüphanesi Fatih Yerleşkesi Kütüphanesi : Haftaiçi 08.30-17.30


Siteye Git

FSMVÜ Yayınları

Eğitim-öğretim dönemlerinde; Haliç Yerleşkesi Kütüphanesi Haftaiçi 24 saat / Haftasonu 10.00-19.00 Topkapı Yerleşkesi Kütüphanesi (Merkez) : Haftaiçi 08:30-17:30 / Haftasonu: Kapalı

 


Siteye Git

Uluslararası Ofis

Our team at the Department of International Relations offer you support from the first moment you become familiar with us until the last day you spend here with us. If you are a student, a scholar, or the family of those, coming to Fatih Sultan Mehmet Vakıf University, we will be there to help you adjust to your new life at our university and overcome challenges of living and studying/teaching abroad. We will help you with accommodation arrangements taking your personal preferences and expectations into consideration. Orientation meetings will be held on your arrival to give you necessary and practical information. We are dedicated to make your experience here as smooth, worthwhile and fun as possible. It will be our greatest pleasure to have contributed to your academic achievement, personal satisfaction and your understanding of Turkish life in general.


Siteye Git

Sağlık, Kültür ve Spor

Üniversitemiz öğrencilerinin bireysel, sosyal, kültürel ve sportif gelişimlerine katkı sağlamak, gençlerimizi sağlıklı ve aydın bireyler olarak geleceğe taşımayı amaçlamaktadır. Birim hizmet verdiği alanda sağlık kuruluşu, öğrencilerin sosyo- kültürel danışma ve rehberlikleri ile spor gereksinimlerini karşılayan bir uygulama dairesidir.


Siteye Git

Kariyer Merkezi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kariyer Merkezi öğrencilerin ve mezunların bilgi, yetenek ve isteklerine uygun, kariyer seçimlerini bilinçli bir şekilde yapmalarını sağlamak üzere kariyer yolunda kendilerine rehberlik ederek, daha okul sıralarında katılacakları eğitim, seminer, panel, konferans ve sempozyumlar ile pratik iş sahası gezileri, stajlar ve projeler sayesinde mezuniyet sonrası iş hayatına geçişte uyum sürecini yetkin bir şekilde atlatabilmelerini ve üniversitemizin kariyer faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden yararlanarak seçmek istedikleri meslekleri daha yakından tanımalarını sağlayarak onların gelecek planlarına destek olmayı amaçlamaktadır.


Siteye Git

UZEM

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (FSMVÜ UZEM), üniversitemiz bünyesinde açılan e-öğrenme temelli dersler ile ön lisans, lisans, lisansüstü ve sürekli eğitim programları kapsamında uzaktan yapılacak eğitimler için plan, program, koordinasyon ve uygulama faaliyetleri yürütmek amacıyla 2013 yılında kuruldu. 2013-2014 akademik yılından itibaren Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi; 2016-2017 akademik yılı itibariyle de İngilizce dersleri, uzaktan eğitim yöntemiyle verilmeye başlandı.

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 akademik yılı Bahar Döneminde başlayan tüm derslerin uzaktan eğitim yoluyla işlenmesi süreci 2020-2021 akademik yılında da devam etmektedir. Bu çerçevede tüm derslerin online yürütülmesi için gerekli altyapı ve programlar UZEM tarafından akademisyenlerimizin hizmetine sunulmuş olup salgının etkin olmaya başladığı 2019-2020 Bahar döneminin 7. haftasından itibaren dersler sorunsuz bir şekilde canlı olarak haftalık programda belirtilen gün ve saatlerde işlenmeye devam etmektedir. Öğrencilerimiz kişi ve süre kısıtlaması olmaksızın bu derslere rahatlıkla girip aktif olarak derse katılım sağlamaktadırlar. Bununla birlikte UZEM tarafından geliştirilen Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) ile derslerin tekrar erişime açılması, sınavlar, ödevler, mesaj, forum vb. süreçler de uzaktan eğitim yöntemi ile sürdürülmektedir.

Uzaktan eğitim yoluyla devam eden bu sürece dair tüm bilgilendirmeler de UZEM tarafından yapılmaktadır. Uzaktan eğitim sisteminin altyapısı ile birlikte UZEM web sayfası da yeni şartlara uygun hale getirilmiştir. Uzaktan eğitim sürecine dair tüm bilgiler, dokümanlar, LMS ve online platformlar ile ilgili tanıtım kılavuzları ve duyurular UZEM web sayfasına yüklenmiş ve erişime açılmıştır. Ayrıca sosyal medya hesaplarından, Otomasyon sisteminden de aktif olarak bilgilendirmeler yapılmaktadır.


Siteye Git

Bilgi İşlem

Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız, 2010 yılında kurulup hızlı bir şekilde büyüyen üniversitemizle birlikte uzun süreçler alacak birçok gelişmeyi kısa sürede gerçekleştirip birçok başarıya imza atmıştır. Üniversitemiz kampüsleri İstanbul’un birbirinden farklı merkezi noktalarında bulunsa da Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız tek kampüs mantığıyla tüm akademik ve idari kadro bir aradaymış gibi bilgi teknolojilerini entegre etmeyi başarmış ve hizmetlerini sürdürmektedir.


Siteye Git
Fikir ve önerilerini
bizimle paylaş
Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.