Geçmişten geleceğe eğitime çok yönlü bakış

Toplumların geleceğini şekillendiren bir mesele olarak eğitim, akademinin üzerinde önemle durması gereken konuların başında geliyor. Bu alanda kıymetli çalışmalar gerçekleştiren üniversitemizin Eğitim Fakültesi, üçüncü kez düzenlediği Eğitim Araştırmaları Kongresi ile bu çabalarına bir yenisini daha ekledi.

Bu yıl “Geçmişten Geleceğe Eğitim” temasıyla gerçekleştirilen ve çocuk eğitiminden dil eğitimine, yabancılara Türkçe öğretiminden eğitimde sanat ve edebiyatın rolüne kadar geniş bir perspektif sunan Kongre, 14-15 Ekim tarihlerinde yüz yüze ve çevrimiçi olarak yapıldı.

Ülkemizin farklı bölgelerinden eğitimcileri ve akademisyenleri buluşturan Kongre kapsamında paneller, bildiri oturumları ve atölyeler gerçekleştirildi; tarihi eğitim mekânları olan Üsküdar ve Ayasofya Yerleşkelerimizde eğitim her yönüyle konuşuldu.

Eğitime ve çocuğa dair farklı görüş ve kuramlar tartışıldı

Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu’nun selamlama konuşmalarıyla Üsküdar Yerleşkesi’nde başlayan 3. Eğitim Araştırmaları Kongresi, davetli konuşmacılar Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Sezgin, Prof. Dr. Selahattin Turan ve Prof. Dr. Engin Karadağ’ın konuşmalarının ardından eş zamanlı paneller ile devam etti.

“Geçmişten Geleceğe Eğitim” teması çerçevesinde ideal eğitim, ideal öğretmen ve ideal okul kavramları ele alınırken, çocuğun gelişimi ve eğitiminde büyük önem taşıyan bütüncül yaklaşım ve çocukların çevreyle sağlıklı ilişkisi üzerine de kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Geçmişten bugüne dil, edebiyat ve eğitimde meydana gelen değişiklikleri akademik bir zeminde tartışma olanağı sunan Kongre, teknolojinin eğitime etkilerine dair de farklı görüşleri buluşturdu.

Kongre programı atölyelerle renklendi

Kongre kapsamında öğrenciler tarafından büyük ilgiyle karşılanan farklı içeriklerde atölyeler de yapıldı. Resim, tasarım, kodlama ve duyguları odağa alan atölyelerde öğrenciler hem eğlenerek yeni şeyler deneyimledi hem de çocukların dünyasına bir adım daha yaklaştı. 3. Eğitim Araştırmaları Kongresi, öğretmen adaylarına ilham veren atölyeler, farklı şehirlerden akademisyen ve öğretmenlerin bilimsel çalışmalarını sundukları oturumlar ve alanında uzman isimlerin yer aldığı panellerle dolu iki günün ardından sona erdi.