Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen ikinci makale yarışması sonuçlandı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin şehit Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlediği ikinci makale yarışması sonuçlandı. Dereceye giren öğrenciler şehit savcının ailesinin de katıldığı törende ödüllerini aldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi koordinesiyle Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen makale yarışması, 2015 yılında şehit edilen Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın hatırasını yaşatmak ve onun adıyla hukuk literatürüne katkı sunmak amacıyla iki yıldır gerçekleştiriliyor. Bu yıl “Yapay Zekanın Cezai Sorumluluğu” başlığıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrenciler Haliç Yerleşkesi’ndeki törende ödüllendirildi.

Haliç Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen törene Anadolu Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun, İstanbul Bakırköy Başsavcısı Sırrı Topluyıldız, Çağlayan Başsavcı Vekili Zafer Koç, Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan, şehit savcının babası Hakkı Kiraz, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naim Demirel ve öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma programı ve ödül töreni, Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Ardından şehit savcı Kiraz’la ilgili videoya yer verildi.

“Hatırasını yaşatmayı amaçladık”

Hukuk Kulübü adına kürsüye çıkan Kulüp Başkanı Mehmet Emin Gürgür, yarışmayı düzenleme amaçlarını şöyle anlattı:

“Bir insanın adını yaşatmak onu ortamlarda anmak, salon girişlerine, bina duvarlarına yahut tabelalara adını yazmak demek değildir. Hele ki ömrünü adalet uğruna geçirmiş, yıllarını ilme vakfetmiş ve bu kutlu yolda şehit düşmüş birinden bahsediyorsak. Onun adını yaşatmanın kuru bir düşünceden sıyrılıp harekete dönüşmüş bir fikir olması gerektiğinin farkındayız. Bu fikrin öncülüğünde şehit savcımızın adına literatüre katkı sunmak, onun hatırasını genç yüreklerde yaşatmak ve gelecek nesillere hukukun ve adaletin kutsallığından pay vermek için bu yarışmayı düzenledik.”

Türkiye’nin dört bir yanından genç hukukçuların şehit savcının hatırasını yaşatmak amacıyla makalelerini kaleme aldıklarını söyleyen Gürgür, makalelerin hukuk camiasının kıymetli isimleri tarafından değerlendirildiğini ifade etti.

“Savcımızı unutmamak bizlerin görevidir”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naim Demirel, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Türkiye’nin büyük bir değeri olduğunun altını çizerek, “2015 yılında teröristlerce şehit edilen Cumhuriyet savcımız Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlediğimiz makale yarışmasının ilkini geçen yıl gerçekleştirmiştik. Görevi başında adaleti tesis etmek için çalışırken hain bir saldırıya maruz kalan görev şehidi savcımızı unutmamak bizlerin ve genç hukukçu arkadaşların görevidir.” diye konuştu.

Makale yarışmasını her yıl farklı bir konuyla yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirten Demirel, “Geçen yıl ‘Ceza Muhakemesinde Sosyal Medyanın Etkisi’ konusunu, bu yıl ise yine güncel birçok tartışmayı barındıran ‘Yapay Zekanın Cezai Sorumluluğu’ konusu seçtik. Derece alan öğrencileri tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.” dedi.

“O gün beraberdik, yine beraberiz”

Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın babası Hakkı Kiraz da törende bir konuşma yaparak şunları dile getirdi:

“Maalesef bizim için çok kara bir gündü. Çok acıydı, tarifi mümkün değil. Ama o gün beraberdik, yine bu millet olarak beraberiz. Yarın da beraber olacağız. Anne ve babaların, eşlerinin, çocuklarının, yakınlarının ve bu milletin döktüğü her bir damla yaşın çok kıymetli olduğunu biliyoruz. Bunların yanında bizim vatanımız, milletimiz de çok kıymetlidir. Elbette ki acıdır. Fakat söz konusu vatansa, bu milletin bölünmezliği ise canımızın ne kıymeti vardır. Bir Mehmet Selim gider, binlerce Mehmet Selim doğar. Allah bozgunculara fırsat vermesin.”

Konuşmaların ardından makale yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Birinci olan Anadolu Üniversitesi öğrencisi Özlem Erdoğan 15 bin lira, ikinci olan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencisi Abdurrahman Akyol 10 bin lira, üçüncü olan İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencisi İdriscan Kılıç ise 7 bin 500 lira ile ödüllendirildi.

Törenin ardından “Yapay Zekanın Cezai Sorumluluğu” üst başlığında, Prof. Dr. Murat Balcı, Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin, Doç. Dr. Hüseyin Aydın, Doç. Dr. Ömer Bağcı, Dr. Öğr. Üyesi Kerim Çakır ve Öğr. Gör. Buket Abanoz Öztürk’ün konuşmacı olduğu panel düzenlendi.