100. Yıla Özel “Korkma… İstiklal Cesaretin Yüreğidir” sergisi

2021 İstiklal Marşı Yılı etkinlikleri kapsamında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Üsküdar Belediyesi ortaklığında düzenlenen “Korkma… İstiklal Cesaretin Yüreğidir” sergisi İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası sergi salonunda açıldı.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı olan 2021 yılının İstiklal Marşı Yılı olarak kabul edilmesi ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi koordinesinde düzenlenen sanat etkinliklerinden ilki olan sergide; minyatür, hat, enstalasyon, video art ve afişlerden oluşan altmış eser yer alıyor.

“İstiklal Marşı’ndan ilham alındı”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Mehmet Akif Ersoy’un mirasına, şahsiyetine ve düşünce dünyasına saygı ve hassasiyet duyduklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Bir takım seri etkinlikler düzenledik. Bu etkinliklerin içerisinde en önemlisi de bu sergi. Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından geleneksel sanatlar ve grafik tasarım eserleri bağlamında zengin bir sergi oluşturduk. İstiklal Marşı’ndan ilham alarak gerçekleşmiş bir sergi. Temennim bu tür sergilerin, çağdaş yorumların daha da çoğalarak Akif’in mirasının, İstiklal Marşı’nın duygu ve düşünce dünyasının güncelde çoğalması ve yaygınlaşmasıdır. Biz Üniversite olarak bu konuda elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz.”

“Millet İstiklal marşında kendini bulmuştur”

İstiklal Marşı’nın edebi değerinin yüksek ve anlamlı olduğuna işaret eden İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Sadece bir söz sanatı değil, gerçek düşüncenin haykırıldığı bir metindir. Milli mücadelenin bitmediği zamanda artık milletin uzun savaşlarla yorulduğu bir anda tam da birlik ve beraberliğe, dinamizme ihtiyaç olduğu zamanda duyguların en güçlü şekilde ifade edildiği metindir. Bu sadece edebi bir eser değildir. Millet bu şiirde kendisini bulduğu için hemen sahiplenmiştir. Bugün yazılmış gibi aynı heyecanla okuyabiliyoruz.” diye konuştu.

“Hem geçmişi hem geleceği yansıtıyor”

Etkinliklerin sene boyunca devam edeceğini ve bu serginin bir hafta süreyle gezilebileceğini dile getiren Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Betül Bilgin, “Sergide tek başına sergileme tekniğini kullanmıyoruz. Bir takım enstalasyonlar, canlandırmalarımız da mevcut. Bunun haricinde video artlarımız, geleneksel sanatlarımızdan eserler var. Bu şekilde 2021 yılını sanat etkinlikleriyle İstiklal Marşı’nın da heyecanına yakışır şekilde devam ettirmek istiyoruz.” dedi.

Serginin temasının ‘korkma’ olduğunu söyleyen Bilgin, “İstiklal için yazılmış olan marş sadece o heyecanı bize yansıtmıyor. Hem geçmişi hem de geleceği yansıtıyor. Her dönemde bir takım zorluklar, sıkıntılar mevcut. Bu sebepten dolayı korkma ismini verdik. Daha heyecanlı ve daha kendimize güvenir bir şekilde hazırladık. Sanatçılar her zaman toplumun heyecanını önde yaşayan insanlardır. Biz de bu heyecanı paylaşmak istedik.” ifadelerini kullandı.

100. yıla özel “Sönmeyen Yıldızlar”

Sergide dikkat çeken eserler arasında yer alan, üzerinde 100 adet yıldızın bulunduğu “Sönmeyen Yıldızlar” adlı eserle ilgili Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Latife Aktan Özel şunları anlattı:

“Eserin en güzel yanı bir ortak ürün olması. Bütün arkadaşlarımızın bir yürek olarak, o günleri hissederek oluşturdukları bir eser. Üzerinde 100. yıla ithafen 100 adet yıldız var. Katmanlı çini tekniğini uyguladık. Bu yıldızların farklı boyutlarda oluşu, farklı renklerde oluşunun nedeni de İstiklal Savaşı’nda kadınlar, erkekler, çocuklar, askerler ve gönül verenlerin bir arada bulunması. Ürünün etrafında oluşan köpükleri de gözyaşı olarak düşündük. Gökyüzünde biz her birinin hâlâ bizim için sönmeden, bizi aydınlattıklarını ve o günün sonucu olarak bizlerin var olduğunu ifade etmeye çalıştık.”

“Korkma… İstiklal Cesaretin Yüreğidir” sergisi 19 Mart’a kadar İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası sergi salonunda görülebilir.