Yararlı Ceylanlar’dan Bir Seyr-i Âlem

Üniversitemizin Topkapı Yerleşkesi içerisinde bulunan Yenikapı Mevlevihanesi, Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek’in ev sahipliğinde “Yararlı Ceylanlar’dan Bir Seyr-i Âlem“ başlıklı etkinliğe sahne oldu.

Aralarında Metin Sabancı Spastik Engelliler Okulunda devlet tarafından koruma altına alınan öğrencilerin de yer aldığı ve Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin emekleriyle oluşturulan Yararlı Ceylanlar Kulübü bünyesindeki ilahi korosu ile sema ekibi, 20 Ocak Cumartesi günü Yenikapı Mevlevihanesi’nde “Yararlı Ceylanlar’dan Bir Seyr-i Âlem” adlı program icra etti. Açılışta bir selamlama konuşması yapan Yararlı Ceylanlar Kulübü Başkanı Oya Ayan, 20 Ocak gününün Hz. Fatıma’nın doğum günü olduğuna işaret ederek sözlerine “Müminlerin Annesi”ni anarak başladı. Yararlı Ceylanlar’ın hikâyesini anlatan Ayan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yürütülen musiki çalışmaları ve bu çerçevede icra edilecek program hakkında davetlilere bilgiler verdi.

Farklılıklarımız Zenginliklerimizdir

Programda Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek de ev sahibi olarak bir konuşma yaparak böyle anlamlı bir etkinliğe vesile olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. “Her insan yaratılışı itibariyle ‘biricik’tir, özeldir.  Beni sizden, sizleri benden ve birbirinizden ayıran sayısız farklılıktan bahsedilebilir. Bu farklılıklarımız hem birey hem de toplum olarak zenginliklerimizdir. Bazen bu farklılıklar özel gereksinim durumları oluşturur. İşte o zaman da hayata baktığımız pencere değişmiştir. Doğal olarak, aynı şeye baksak da bakılan pencere görüneni farklılaştıracaktır. İşte bu durumda, toplum olarak bize düşen birleştirici ve bütünleştirici ve hatta belki de iyileştirici araçlar bulmak ve zenginliğimizi koruyarak ‘kapsayıcı’ bir toplum olmaktır.” diye konuştu.

Yoğun Bir Katılımla Gerçekleştirildi

Üniversitemizin özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalarından da bahseden Rektörümüz Şimşek, “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak kendi alanımızda öncülük ettiğimiz; ‘ÖZ’e yolculuk’ bağımsız yaşam ve iş eğitimi programı ile başta otizmli gençler olmak üzere, 16-26 yaş arası özel gereksinimlilere üniversitemiz kampüslerinde akranları ile sosyalleşme, eğitim alma ve iş becerileri edinme imkânları sunuyoruz. Benzerleri Avrupa ve Amerika’da bulunan bu gelişim ve bağımsız yaşam programını ülkemizde 2 yıldır ilk gerçekleştiren üniversite olmak ise ayrı bir gururdur.” dedi.

Konuşmaların ardından program koronun seslendirdiği ilahilerle başladı. İlahilerden sonra ise Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin yaptığı bilgilendirme ile aralarında özel gereksinimli öğrencilerin yer aldığı ekip tarafından sema ayini icra edildi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen programa İstanbul Milletvekili Yücel Arzen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ömer Turan ve Metin Sabancı Spastik Engelliler Okul Müdürü Emel Alanyalıoğlu da iştirak etti.