T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) destekleriyle, üniversitemiz Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (OSMAD) bünyesinde gerçekleştirilen Osmanlı- Güneydoğu Asya İlişkileri projesi 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.
Bölge ile kadim ilişkilerimiz üzerine bir çalışma yapma fikri 2019 yılında YTB ile yapılan görüşmeler neticesinde şekillenmeye başlamış, yerel ve uluslararası düzeyde akademisyen ve kurumlar ile görüşmeler gerçekleştirilerek proje planı hazırlanmış ve ilgili proje teklifi 9 Mart 2020 tarihinde 359.500,00 TL bütçe desteğiyle YTB tarafından kabul edilmiştir.
Özellikle sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşulları nedeniyle, bölgede saha çalışmalarını da içeren projemiz birçok defa ertelenmiş, 2022 yılında yeniden yapılandırılarak, Türkiye’de Osmanlı-Güneydoğu Asya çalışmaları üzerine yaptıkları çalışmalar ile tanınan, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı GÖKSOY ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yakın Çağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı KADI nezdinde faaliyete geçirilmiştir.
Proje kapsamında, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivleri, ISAM, IRCICA, Yıldız Sarayı Arşivleri başta olmak üzere birçok yerel arşiv kaynağı yanında, Hollanda Leiden Üniversitesi Kütüphanesi Arşivleri, Osmanlı Coğrafyasında, Güneydoğu Asya’da, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok farklı medya kuruluşu tarafından yayınlanmış çok sayıda gazeteye ait arşiv kayıtları da kullanılmıştır.
Proje sonunda, 7 akademisyen nezdinde ve çok sayıda uzman ve araştırmacının da katılımı ile yürütülen çalışmalar tamamlanarak, araştırma sonuçları, aşağıdaki konu başlıkları altında makaleleştirilmiştir.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Göksoy tarafından kaleme alınan, Osmanlı’nın Filipinler Şeyhülislamı Mehmed Vecihi Efendi: Hayatı, Vazifeleri ve Faaliyetleri, İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Kadı tarafından kaleme alınan, Cohor Sultanı Sultan Ebubekir'in İstanbul Ziyareti, Singapur Devlet Üniversitesi (NUS) öğretim üyesi Prof. Dr. Syed Hussein Farid Alatas tarafından kaleme alınan Malezya’da Bir Osmanlı Mirası Rukiye Hanım, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Filiz Dığıroğlu tarafından kaleme alınan, Osmanlı İmparatorluğu’nda Basılan Malayca Yayınlar ve Mekke Vilayet Matbaası, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi (IIUM) öğretim üyesi Dr. Alwi Alatas ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Dr. Öğr. Gör. Alaeddin Tekin tarafından kaleme alınan, Singapur ve Batavya’da Osmanlı Tebaaları: Hadramiler ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi - IRCICA Arşiv Uzmanı Orhan M. Çolak tarafından kaleme alınan Yıldız Fotoğraf Albümlerinde Malezya ve Endonezya, proje sonunda ortaya çıkan eserler olmuştur.
Adı geçen çalışmalar, yakında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından hem İngilizce hem de Türkçe olmak üzere iki dilde, bir kitap halinde yayınlanacaktır.