Open FSMVU: Evdeyken bağlı kalmanın yolu

Sosyal izolasyon çevrim içi bağlantı yöntemlerine olan alakayı arttırdı. Artık daha fazla bu yöntemlerle çalışıyor, alışveriş yapıyor ve sevdiklerimizle sohbet ediyoruz. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencileri de evdeyken birbirleriyle bağlı kalmak, bilgi paylaşmaya ve eğlenmeye devam etmek için çevrim içi bağlantıları kullanıyor, hatta geliştiriyor. Mühendislik öğrencilerimiz açık kaynak kodlu bir uygulama olarak geliştirmeye başladıkları “Open FSMVU” ile üniversite çapında birbirlerine destek olmayı ve kampüs sohbetlerine kaldıkları yerden devam etmeyi amaçlıyor.

Covid-19 nedeniyle yüz yüze iletişimi olabildiğince azalttığımız bir dönemdeyiz. Öte yandan çevrim içi bağlantı yöntemleri daha da yaygınlaşıyor. Bu süreçte öğrenciler iletişimlerini sürdürmek adına dijital platformlarda daha çok vakit geçiriyor. Mühendislik öğrencilerinden oluşan Yeni Nesil Arge Kulübü ile Bilişim ve Teknoloji Kulübü de kampüs sohbetlerini çevrim içi ortama taşımak, ders ve projelerini ortak bir havuzda değerlendirmek adına açık kaynaklı bir platform geliştirmeye başladı. Kulüp başkanı Bedirhan Yıldırım “Open FSMVU” fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Eğitime ara verildikten sonra arkadaşlarla bazı çevrim içi platformlarda her gün zaman geçirmeye başladık. Kampüs sohbetlerimizi çevrim içi platforma taşımış olduk bir anlamda. Ama tabii herkes çevrim içi değil. Bir süre sonra hocalarımız ödev vermeye başlayınca sınıfta kurduğumuz iletişim ağını burada kuramadığımızı, ödevlerin doğru anlaşılmadığını gördük. Birkaç arkadaş toplanarak bir çeşit arşivi gibi, kategorilere ve alt kategorilere bölünmüş bir belgeleme sistemi kurmaya karar verdik. Buraya yüklenen her şey öğrencilere tamamen açık olacak ve kullanıcılar tarafından bölümler altına yüklenen dosyalara oy verilebilecek. Böylece uygulama içinde bir gündem/trend oluşturulacak.”

Open FSMVU bir açık kaynak yazılımı. Herkesin katkısına açık bir dosya paylaşım platformu olarak kullanılabilecek. Şimdilik dört öğrenci tarafından geliştiriliyor. Bedirhan web site kısmını, Yusuf Kaya Android uygulamasını, Mert Ağcakoyun ve Ahmet Zümberoğlu da İOS uygulamasını hazırlıyor. Sürekli yeni fikirlerle yeni eklemelerle ilerliyorlar. Tamamlandığında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin bütün öğrencileri aldıkları derslerin materyallerini, ders notlarını, laboratuvar çalışmalarını burada paylaşabilecek. Böylelikle kendinden sonra gelen öğrencilere de büyük bir kaynak bırakmış olacaklar.

Bedirhan, Open FSMVU tamamlanana kadar mesajlaşma uygulaması Discord üzerinden iletişim kurduklarını söylüyor. Her kullanıcı için özelleştirilebildiğinden bu uygulamayı seçtiklerini belirten Bedirhan, “Discord’da her fakülte ve her bölüm için sesli ve yazılı sohbet odaları kurduk. Ayrıca burada da belge paylaşmak mümkün. Öğrenciler www.fsmvu.com/discord adresine girdikten sonra mail adresleri ile üye olup, fakülte ağına katılabiliyorlar. Şu an 400’e yakın kullanıcı discord serverımıza giriş yaptı.” diyor.

Bir mühendislik öğrencisi olarak projeler gereği çevrim içi platformlarda çalışmayı alışkın olduğunu dile getiren Bedirhan, “Aslında herkes teknolojinin nimetlerinden yararlanmayı öğrenmeli. İhtiyaçlarımıza özel ürünler geliştirmek bizim elimizde.” diyor ve bütün öğrencileri Open FSMVU’ya katılmaya, geliştirmeye davet ediyor.

İsteyenler Github üzerinden projenin geliştirme sürecine kod yazarak destek verebilir.