Hattat Hamid Aytaç hatıralarla anıldı

Osmanlı İstanbul Hattatlığının beş asırlık muhteşem birikimini Cumhuriyet nesillerine taşıyan dâhi sanatkâr Hattat Hamid Aytaç, vefatının 38. yıl dönümünde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde hatıralarla anıldı.

Güzel Sanatlar Fakültesi organizasyonunda düzenlenen ve Dekan Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı’nın oturum yöneticiliğinde 18 Mayıs’ta gerçekleştirilen toplantıda merhum üstadın öğrencileri, hocalarını çeşitli yönleriyle anlattılar.

KTO Karatay Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Hattat Dr. Hüseyin Öksüz, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı uzmanlarından Hattat Muhsin Demirel, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Hattat Dr. Talip Mert, Haliç Üniversitesi öğretim üyesi Hattat Dr. Savaş Çevik, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Hattat Dr. Ali Hüsrevoğlu ve yine talebelerinden yayıncı Hattat İsmail Yazıcı hatıralarla hocalarını andılar. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Hattat Fuat Başar da gönderdiği sesli mesajla hocaya dair anılarını dinleyicilerle paylaştı.

Azmin zaferine en büyük örnek

Hamid Aytaç’ın insan ve sanatkâr şahsiyeti etrafında düşünce ve görüşlerini, hoca ile yaşadıkları hatıralarını dile getiren konuşmacılar, on beş yaşında bir taşralı gencin seçtiği ve sevdiği bir sanat dalında İstanbul’a gelerek, kendi öz çabalarıyla alanın önde gelenleri arasında yükselmesinin genç nesiller tarafından iyi okunması gerektiğini, Hamid Hoca’nın bu yönüyle başarıya giden yolda azmin zaferine çok iyi bir örnek teşkil ettiğini ifade ettiler.

Cumhurbaşkanlığı Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Hattat Dr. Mehmet Özçay, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Duman, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Akay, Bilim Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, farklı üniversite ve fakültelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler ile İstanbul ve çeşitli illerden hattatlar, araştırmacılar ve sanatseverler tarafından ilgiyle izlenen toplantı üç saat sürdü. Her biri alanlarında bilinen, saygı gören, ulusal ve uluslararası ödüllere sahip konuşmacılar anma toplantısı sebebiyle Dekan Prof. Subaşı’nın şahsında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne şükranlarını dile getirerek, benzer organizasyonların devamına dair temennilerde bulundular. Toplantı sonunda hattat akademisyenler tarafından okunan hatimler Aytaç’ın ruhuna bağışlandı.

Hattat Hamid Aytaç 38 yıl önce 18 Mayıs 1982’de hayatını kaybetti. Anma toplantısında, fetihten sonra sürekli gelişerek adeta bir İstanbul sanatı haline gelen hat sanatında bugün gelinen noktada, ömrünü bu sanat tecrübesi etrafında Osmanlı ve Cumhuriyet nesillerini bir araya getirmeye adamış büyük sanatkârın emeğinin altı çizildi.