1555 Öğrencimizi Gurur ve Heyecanla Geleceğe Uğurladık

2022-2023 Akademik Yılı Mezuniyet Törenimiz, Haliç Kongre Merkezi’nde coşkuyla gerçekleştirildi. Aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencimiz Selinnur Ölçer, Biyomedikal Mühendisliği 2. sınıf öğrencimiz Beyde Omar ve Hukuk Fakültesi 2022 mezunumuz Yusuf Can Bayancuk unutulmadı. 18 Temmuz 2023 tarihinde 2 oturumla gerçekleşen törenin sunuculuğunu ise Cemalettin Tül üstlendi. 

Başarıya Giden 3 Kelime

2022-2023 eğitim-öğretim yılı mezunları adına konuşmayı Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölüm birincimiz Ümit Can Ünal gerçekleştirdi. Bölümü seçmesindeki en büyük etkinin teknolojinin bugünkü noktasına gelmesinde önemli bir rol oynayan Nicola Tesla'nın hayat hikayesi olduğunu söyledi. Tesla'nın yaratıcı zekâsı, mühendislik becerileri ve yenilikçi yaklaşımından derinden etkilendiğini anlatan Ünal, “Tesla'nın büyüleyici hikayesi ve düşünceleri, bende giderek artan bir merak ve heyecan uyandırdı ve bu alanda adımlar atmaya karar verdim. Burada, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde, donanımlı bir mühendis olma yolunda ilerledim.” dedi. Başarıya giden yolun azim, kararlılık ve istikrardan geçtiğini dile getiren Ünal’ın, Üstat Necip Fazıl’ın “Tohum saç, bitmezse toprak utansın! / Hedefe varmayan mızrak utansın! / Hey gidi Küheylan, koşmana bak sen! / Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!” dizelerini hatırlatarak çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğini vurguladığı anlar, salondan büyük alkış aldı.

Her Mezuniyet Bir Bitiriştir

Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, gece gündüz demeden çalışarak mezun olmayı hak eden öğrencilerimizi, onları bugünlere getiren ailelerini, öğrencilerimizi geleceğe taşımak için ilk günden itibaren özveriyle emek harcayan, her öğrencimizi evladı gibi gören öğretim üyelerimizi tebrik ederek sözlerine başladı. “Her mezuniyet bir bitiş değil, bir bitiriştir” diyen Rektörümüz; bitişlerin pasif, bitirişlerin ise aktif süreçler olduğunu söyledi. Mezuniyet törenlerini bir dönemi tamamlama olgunluğuna erişmek olarak gördüğünü, aynı zamanda bir sonraki eğitim-öğretim yılının yeni öğrencileri için tazelenme vesilesi olduğunu aktaran Rektörümüz “Heyecan tazeliyor, gayret tazeliyor, tecrübe depoluyoruz.” dedi. 

Mezuniyetin Anlamı

Mezuniyetin güzel bir kelime olduğunu, bir şeyi yapmak için izinli olmak, izin almış olmak, davet edilmek gibi anlamlar taşıdığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, mezuniyet kelimesinin ezan ile akrabalığına dikkat çekerek “Mezuniyet, bir yetkinliği kazanmış olmanın neticesinde elde edilmiş bir izindir. Bir alanda yetkin olmanın sağladığı bir davet de vardır bu izinde. Diploma, bu iznin ve davetin bir onay belgesidir. Bir icazet evrağıdır. Siz diplomanızla bir işi yetkinlikle tamamlayabilecek olmanın iznini alarak hayata davet ediliyorsunuz. Biz ise her diploma töreninde sizin yetkinliğinizin tescilini, yeterliliğimizin onayını vermiş oluyoruz. Bu yüzden sizler kadar biz de mutluyuz.  Bu, bir süreci daha başarıyla tamamlayarak sona getirmenin mutluluğudur. Hamdolsun!” diye konuştu.

Yeni Başlangıçların Eşiği

Eğitim hayatlarında bir evreyi bitiren mezunlarımızın yeni bir başlangıcın eşiğinde olduklarını söyleyen Rektörümüz, “Eğitim hayatınızda bir evreyi bitirdiniz. Yeni bir başlangıcın eşiğindesiniz. Unutmayın ki, bitişler yeni başlangıçlar içindir. Önemli olan başlangıçlardaki heyecan ve ruhun, bitişlere de aynı ölçüde taşınmış olmasıdır. İnşallah bu ruhu ve heyecanı taşıyorsunuzdur. Siz artık hayatınınız bundan sonraki döneminde, aldığınız eğitimin kazanımlarını hem kendiniz ve ailenizin hem de daha önemlisi milletimizin ve vatanımızın faydasına kullanmanın eşiğindesiniz. Bu aidiyet borcunu ve mensubiyet sorumluluğunuzu unutmayınız. Yüce Kitabımızın İnşirah Suresi’ndeki ölümsüz bir ilke ve nasihati size hatırlatmak isterim: ‘Öyleyse bir işi bitirip boşa düştüğünde hemen kalk ve yeniden, yeni bir işe başla.’ Allah yolunuzu doğrudan ayırmasın.” ifadelerini kullandı.

En İyisini Yapacaklar

Mütevelli Heyet Başkanımız Mevlüt Uysal, törende öncelikle Üniversitemizi tercih eden öğrencilerimize, Üniversitemize güvenerek evlatlarını emanet eden anne ve babalara, onları yetiştiren akademik kadromuza teşekkür ederek konuşmasına başladı. Mütevelli Heyet Başkanımız anne ve babalara seslenerek “Çocuklarımız, ilkokuldan mezun oldular. Liseden mezun oldular. Bugün artık üniversiteden mezun oldular. Ama bu kez farklı mezun oldular. Çünkü bugün Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden mezun oldular. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği yaşı geçmiş oldular. Onun için diyoruz ki, bu mezuniyetle evlatlarımızın artık yeni bir döneme başladığını kabul edin” dedi. Mezunlarımız ‘en iyisini’ yapacak şekilde yetiştiklerini aktaran Mütevelli Heyet Başkanımız, “Biz gençlerimizi mezun ederken sadece eğitim vermiyoruz. Hayata da hazırlıyoruz. Üniversite olarak üzerimize düşünenin en iyisini yapıyoruz, yapacağız.” şeklinde konuştu.

Ve Kepler Havaya!

Açılış konuşmalarının ardından bölüm birincileri sahneye davet edilerek diplomaları ve ödülleri takdim edildi, ardından tüm öğrenciler sahnede diplomalarını aldı. Programın sonunda ise mezuniyet törenlerinin en renkli anları olan kep atma ritüeli, Haliç’in kıyısında mezunlarımız, aileleri ve sevdiklerinin eşliğinde gerçekleştirildi. 

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.