2019 - 2020 Eğitim Öğretim Yılı Yatay Geçiş Başvuruları

 

Kurumlararası ve Kurum İçi Yatay Geçiş Başvuruları, 22 Temmuz - 23 Ağustos 2019 tarihleri arasında üniversitemizin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının web sayfası üzerinden online olarak alınacaktır.

*Zamanında yapılmayan veya eksik belge ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yatay Geçiş Takvimi

22 Temmuz / 23 Ağustos 2019

Yatay Geçiş Başvuruları

28 Ağustos 2019

Yatay Geçiş Başvuru Sonuçlarının Açıklanması

03-04-05 Eylül 2019

Kazanan Adayların Kesin Kayıtları (Asıl Listede Yer Alan Adaylar)

06 Eylül 2019

Yedek Listede Yer Alan Adayların Kesin Kayıtları (Adaylar Aranarak Bilgilendirilecektir)

 

**Online başvuru, 23.08.2019 tarihi saat 17.00’de sona ermiştir. 

Önemli Bilgi: Yatay geçiş başvuru işlemleriyle ilgili bilgilendirmeler, sisteme kayıt olurken girilen mail adresine gönderilecektir. Aday öğrencilerimizin mail adreslerini kontrol etmeleri önemle rica olunur. Gerekli bilgilendirmeler mail aracılığıyla yapılacaktır.

Yatay Geçiş Kontenjanları için tıklayınız.

 Sonuçların İlanı

Başvuru sonuçları 28 Ağustos 2019 tarihinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın web sayfasından ilan edilecektir.  Kontenjan fazlası adayların başvurması halinde asıl ve yedek adaylar ilan edilecektir. Asıl adayların kayıt yaptırmaması halinde yedek adaylar yerleşme sırasına göre kayda çağrılacaktır.

 Kurumlar Arası Yatay Geçiş Başvuru Koşulları

  • Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait tüm dersleri başarmış olması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 olması şarttır.
  • Yukarıdaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.
  • Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
  • İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler.
  • Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
  • Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak geçiş yapan öğrenciler geçtikleri programın ücretini öderler.
  • Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına geçiş yapabilmek için Üniversitenin ilgili biriminin yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili birimin belirlemiş olduğu puanı almış olması şarttır.
  • Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
  • Öğrenci sadece bir birimin bir diploma programına yatay geçiş için başvurabilir.
  • Kurumlar arası yatay geçişler ancak aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.
  • Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
  • Disiplin cezası almış olan öğrenci yatay geçiş başvurusu yapamaz.

Eğitim dili Türkçe olan bir programdan, %30 İngilizce eğitim veren bir programa Ağırlıklı Genel Not Ortalaması ile başvuran adaylar 02.09.2019 saat: 09.00' da yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda kayıt hakkı elde edemeyeceklerdir. 

Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Üniversitemize Yatay Geçiş Başvuru Koşulları

KKTC’de bulunan yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için; kurumlararası yatay geçiş başarı şartını sağlaması,

  • Yükseköğretim Kurulu tarafından başarı sırasına göre sıralama getirilen programlara yatay geçiş başvurusunda bulunan adayların, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ilgili sıralama koşulunu sağlaması,
  • Başarı sırasına göre sınırlama koşulu olmayan programlara yatay geçiş başvurusunda bulunan adayların ilgili yılda öğrenci kabulündeki taban puana sahip olma koşulunu sağlaması gerekmektedir.   
  • Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.
  • Yurtdışında yükseköğretime başlayan öğrencilerin Türkiye’deki yükseköğretim programlarına geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarındaki asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ve puanları, üniversite tarafından belirlenen yurtdışı yatay geçiş kontenjanları ile birlikte Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilir. Adayların, yatay geçiş başvurusu yapabilmeleri için en az ilan edilen puanlara sahip olması gerekir. 

Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle Kurum İçi Yatay Geçiş

  • Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
  • Öğrenci aynı birimin sadece bir diploma programına yatay geçiş için başvurabilir.
  • Kurum içi yatay geçişler ancak aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.
  • Kurum içi yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlerde almış olduğu tüm dersleri başarmış olması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 olması şarttır.
  • Dördüncü fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.
  • İkinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.
  • İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler.
  • Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak geçiş yapan öğrenciler geçtikleri programın ücretini öderler.
  • Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
  • Bir öğrenci, Üniversite içi yatay geçişten sadece bir kez yararlanabilir.
  • Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için disiplin cezası almamış olması gerekir.
  • Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
  • Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına yatay geçiş için, hazırlık sınıfını başarmış veya muaf olmuş olmak; hazırlık sınıfı okumayanların Üniversitenin ilgili birimlerince yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından Üniversitenin ilgili birimi tarafından belirlenmiş puanı almış olması ve başvuru sırasında belgelemesi şarttır.

 

Merkezi Yerleştirme Puanı İle (Ek Madde-1 Kapsamında) Kurum içi ve Kurumlararası Yatay Geçiş

Öğrencinin başarı durumuna bakılmaksızın, öğrenim görmekte olduğu üniversiteye girdiği yıl aldığı ÖSYS puanlarına göre değerlendirilmektedir. Adayın kayıt olduğu yıl aldığı merkezi yerleştirme puanlarının, yatay geçiş yapmak istediği programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olması gerekmektedir. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür.

Eğitim dili Türkçe olan bir programdan, %30 İngilizce eğitim veren bir programa Ek Madde-1 kapsamında başvurarak kayıt hakkı kazanan adaylar 02.09.2019 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda zorunlu Hazırlık Eğitimi alacaklardır. 

Ek Madde-1 kapsamında başvuru yapılabilmesi için öğrencinin daha önce Ek Madde-1 kapsamında (Merkezi Yerleştirme Puanı) yatay geçiş yapmamış olması gerekmektedir.

* Ek Madde-1 Kapsamında Yatay Geçiş Uygulama Esasları için tıklayınız.

**Üniversitemiz programlarına ait Taban-Tavan Puanları için tıklayınız.

DİĞER KOŞULLAR

Başarı Sıralaması Koşulu

Hukuk Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2015 yılı itibariyle Hukuk Fakültesine “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Bu sıralamaya göre; söz konusu bölüme ilgili puan türünde en düşük yüzellibininci (150.000) sırada olan, 2018 yılı girişli öğrenciler için ise en düşük yüzdoksanbininci (190.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir.

Mühendislik Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2016 yılı itibariyle Mühendislik Fakültesine “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Bu sıralamaya göre; Mühendislik bölümlerine ilgili puan türünde başarı sırası en düşük ikiyüzkırkbininci (240.000) sırada olan, 2018 yılı girişli öğrenciler için ise en düşük üçyüzbininci (300.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir.

Mimarlık Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2016 yılı itibariyle Mimarlık bölümüne “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Bu sıralamaya göre; söz konusu bölüme ilgili puan türünde başarı sırası en düşük ikiyüzbininci (200.000) sırada olan, 2018 yılı girişli öğrenciler için ise en düşük ikiyüzellibininci (250.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir. (Belirtilen başarı sınırlaması İç Mimarlık bölümünü kapsamamaktadır.)

Eğitim Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017 yılı itibariyle Öğretmenlik programlarına “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Bu sıralamaya göre; söz konusu programlara başarı sırası en düşük ikiyüzkırkbininci (240.000) sırada olan, 2018 yılı girişli öğrenciler için ise en düşük üçyüzbininci (300.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir. (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhildir.)

Dil Yeterliliği Koşulu

Öğretim dili %30 İngilizce olan programlara yatay geçiş başvurusu yapan adayların, başvuru sırasında aşağıdaki sınav sonuçlarını ibraz etmeleri durumunda (2 yılı geçmemiş olmak şartıyla) İngilizce hazırlık programından muafiyet işlemi yapılabilecektir.

PTE Academic: 55/90

TOEFL IBT: 72/120

YDS: 65/100

CPE: C

CAE: C

Daha önce Türkiye’deki bir üniversitede ya da YÖK denkliği bulunan uluslararası bir üniversitede İngilizce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış adaylar,  başvuru sırasında hazırlık başarı belgelerini ibraz etmeleri (2 yılı geçmemiş olmak şartıyla) durumunda, İngilizce hazırlık programından muafiyet işlemi yapılabilecektir.

*Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitiminden muafiyet başvuruları, Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’nca değerlendirilmektedir.

Daha önce hazırlık eğitimi almamış veya hazırlık eğitiminden muaf olmayan adayların Eğitim dili 30% İngilizce olan bir programa başvurmaları halinde 02.09.2019 saat: 09:00'da yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı ve 03.09.2019 tarihinde yapılacak olan FSMEPT sınavlarından başarılı olmaları gerekmektedir. 

Eğitim Dili Türkçe olan bir programdan %30 İngilizce dilinde eğitim veren bir programa Ağırlıklı Genel Not Ortalaması ile başvuran adaylar 02.09.2019 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda kayıt hakkı elde edemeyeceklerdir. 

Yine eğitim dili Türkçe olan bir programdan, %30 İngilizce eğitim veren bir programa Ek Madde-1 kapsamında başvurarak kayıt hakkı kazanan adaylar 02.09.2019 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı ve 03.09.2019 tarihinde yapılacak olan FSMEPT Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda zorunlu Hazırlık Eğitimi alacaklardır. 

  NOT: Bu durumdaki öğrencilerin yeterlik (FSMEPT) sınavına girmeye hak kazanmaları için Düzey Belirleme  Sınavı'ndan başarılı olmaları ( 65 ve üzeri not almaları) gerekmektedir.

Öğretim Dili %30 İngilizce Olan Programlar

Mimarlık Lisans Programı

İç Mimarlık Lisans Programı

İnşaat Mühendisliği Lisans Programı

Biyomedikal Mühendisliği Lisans Programı

Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı

Elektrik Elektronik Mühendisliği Programı

Psikoloji Lisans Programı

Zorunlu Arapça Hazırlık Programı

Üniversitemizin İslami İlimler Fakültesinin öğretim dili %100 Arapça’dır. İslami İlimler Fakültesine başvuracak adayların, FSMVÜ Arapça Hazırlık Sınavından başarılı olmaları gerekmektedir.

Eğitim Dili Türkçe vd. olan bir programdan %100 Arapça dilinde eğitim veren bir programa Ağırlıklı Genel Not Ortalaması ile başvuran adaylar 29.08.2019 saat 10:00'da yapılacak olan Arapça Yeterlik Sınavı'ndan (AYS) başarısız olmaları durumunda kayıt hakkı elde edemeyeceklerdir. 

Yine eğitim dili Türkçe vd. olan bir programdan, %100 Arapça eğitim veren bir programa Ek Madde-1 kapsamında başvurarak kayıt hakkı kazanan adaylar 29.08.2019 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda zorunlu Arapça Hazırlık Eğitimi alacaklardır. 

Arapça Hazırlık Birimi Programından Muafiyet
MADDE 8 – (1) Akademik yılbaşında düzenlenen İSMUS’tan başarılı olan öğrenciler, zorunlu Arapça hazırlık birimi programından muaf tutulurlar.

(2) Fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler, aşağıda belirtilen dış yeterlik yoluyla Arapça hazırlık birimi programından muaf tutulabilirler.

a) Ortaöğretimini, öğretim dili Arapça olan bir örgün eğitim kurumunda son üç yılda tamamlayan öğrenciler, durumlarını gösteren belgelerini ilgili dilekçe ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde Fakülte Sekreterliğine ibraz etmeleri durumunda Arapça hazırlık birimi programından muaf tutulurlar.

b) Kayıt döneminde süreleri 2 yılı geçmemiş olmak şartıyla, YÖK ve Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal ve/veya uluslararası Arapça sınavlarının birinden; daha önce Türkiye’deki bir üniversitede ya da YÖK denkliği bulunan uluslararası bir üniversitede Arapça hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış ve Arapça yeterlik sınavından 70 ve üzeri not almış olan öğrenciler, başarılı olduklarını gösteren belge veya belgeleri ilgili dilekçe ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde Fakülte Sekreterliğine ibraz etmeleri durumunda Arapça hazırlık programından muaf tutulurlar.

c) Fakülte’nin Arapça Hazırlık Birimi, farklı bir üniversiteden alınmış Arapça yeterlik sertifikası ya da denkliği olan sınav sonucunun ibraz edilmesi durumunda, sonuçların güvenirliği ve eşdeğerliği hususunda araştırma yapabilir, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçebilir. İbraz edilen sonucun, güvenirlilik ve eş değerlilik şartlarını karşılamaması halinde öğrencinin muafiyet başvurusu kabul edilmeyebilir.

Detaylı bilgi için İslami İlimler Fakülte Sekreterliği ile görüşebilirsiniz.

İletişim: 0212 521 81 00 Dâhili: 1302

Kurumlararası Yatay Geçiş Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • ÖSYM Sonuç Belgesi
  • Son bir ay içerisinde alınmış onaylı Öğrenci Belgesi ve Transkript Belgesi
  • Disiplin Durumu Belgesi
  • Hazırlık Başarı Belgesi (Hazırlık eğitimi alan öğrenciler için geçerlidir.)
  • Onaylı Ders İçerikleri
  • Vesikalık Fotoğraf
  • Kayıt donduran adaylar için kayıt dondurma işlemi yaptıkları süreyi belirten evrak.

*Yurtdışı yatay geçiş başvurularında ilave olarak istenilen belgeler:

  • Not Dönüşüm Tablosu
  • Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Okul Tanıma Yazısı (ÖSYS kılavuzunda yer almayan yurt dışındaki yükseköğretim kurumları için geçerlidir.)

Önemli Bilgiler:

*Belirtilen evrakların online başvuru sistemine eklenmesinde fotoğraf kabul edilmemektedir. Tüm belgelerin sisteme taranarak, jpeg ya da pdf formatında yüklenmesi gerekmektedir.

*Başvuru sırasında ıslak imzalı evrak alınmamaktadır. Yatay geçiş ile üniversitemize kayıt hakkı kazanan adayların, başvuruda istenilen evrakların asıllarını (Islak imzalı) kayıt sırasında teslim etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, üniversitemize kayıt hakkı iptal edilecektir.

Kurum İçi Yatay Geçiş Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • ÖSYM Sonuç Belgesi (YGS ve Yerleştirme Puanları Dâhil)
  • *Kurum içi yatay geçiş başvuruları için gerekli olan diğer evraklar (Transkript Belgesi, Disiplin Yazısı gibi. ) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca adayın değerlendirme dosyasına eklenecektir.

Yatay Geçiş Bursları

Kurumlararası ve kurum içi yatay geçişi kabul edilen adayların ilgili puan türünde sahip olduğu puan, başvuru yaptığı programın ilgili yılında oluşan bursluluk diliminden herhangi birine yeterli olması halinde, adaylar ilgili burs diliminden faydalanır.

Kurumlararası ve kurum içi yatay geçişi kabul edilen adaylara tanımlanan burslar normal öğrenim süresince (diğer üniversitede okuduğu dönemler göz önünde bulundurularak) geçerlidir.

Öğrenime Başlanılacak Sınıfın Belirlenmesi

Yatay geçiş yapan öğrencinin öğrenimine üniversitemizde kaçıncı sınıftan başlayacağı, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin muafiyet işlemi sonucunda kesinleşir. Fakülte/Meslek Yüksekokulu ilgili yönetim kurulları tarafından yapılan değerlendirme ile muafiyet verilen dersler belirlenmektedir.

Ücretlendirme:

Üniversitemiz programlarına kurumlararası ve kurum içi yatay geçişi kabul edilen adayların ücretlendirme işlemleri son eğitim öğretim yılına (2019-2020) göre hesaplanacaktır.

Üniversitemiz programlarına ait ücretler için tıklayınız.

 

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.