Vakıfbank Elektronik Bilgi İşlem Sistemleri Müdürlüğü
Vakıfbank Elektronik Bilgi İşlem Sistemleri (EBİS) Müdürlüğü, Bireysel Krediler Birimi’nde 11 Eylül 2017’den beri çalışmaktayım.
Mezun olmadan önce Vakıfbank’ın yazılım uzman alımı ile ilgili ilanlarını gördüm ve başvuruda bulundum. Mezun olduktan iki ay sonra mail ile başvuru değerlendirme sürecinin olumlu geçtiğini ve sınava girmem için İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne gelmemi istediler. Test şeklinde olan sınav, üniversite boyunca gördüğüm tüm konuları içermekteydi. İlk sınavın sonuçları 20 gün sonra açıklandı ve ikinci bir sınava girme hakkı kazandım. İkinci sınavda daha çok okul dersleri dışındaki konular yer almaktaydı. Bunlar proje geliştirirken ya da verilen ödevleri yaparken edindiğimiz bilgilerdi. İkinci sınav sonucu açıklandıktan sonra EBİS binasına giderek müdürle görüşmeye gönderildim. Müdürle yazılı ve sözlü olarak sınava tabi tutuldum. Sınav sonuçlarıma bakarak olumlu sonuçlanması durumunda geri dönüş yapacaklarını bildirdiler. On gün sonra olumlu sonuç alarak yüz yüze görüşme için insan kaynakları yöneticileri ile görüştüm. Görüşme tanışma şeklinde olmakla beraber kişilik analizim yapılarak devam etti ve işe kabul edildim. Şirket kuralları ve uyulması gereken kurallar hatırlatılarak ertesi gün işe başladım.
Daha önceden TRT Arapça, Uyum Soft, İBB ve YazılımNet firmalarında yazılımcı, Umur Ajan ve Batı Ajans firmalarında ise grafiker olarak çalıştım.
“Kendimi sürekli geliştiriyor olmak mutluluk veriyor”
Bir yazılımın hangi mimarilerde, hangi tasarım desenlerinde ve hangi katmanlarda yazılması gerektiğini banka içerisinde daha iyi bir şekilde öğrendim. Bulunduğum teknoloji binasında yedi Uygulama Geliştirme Müdürlüğü var. Bir yazılım ya da uygulama geliştirirken takım içi çalışmanın nasıl olduğunu ve farklı birimlerle nasıl çalışmam gerektiğini daha iyi bir şekilde kavramış oldum. Ekran ya da ara yüz tasarlamakla uğraşmak yerine bunu yapan insanlarla çalışmak daha keyif veriyordu çünkü herkesin sorumlu olduğu bir görevi vardır. Üniversite hayatımda yazılım konusunda ne kadar temel düzeyde olduğumu burada gördüm. Bu sebepten yeni ve etkin teknolojileri kullanarak kendimi sürekli geliştiriyor olmak çok farklı bir mutluluk sağlıyor. Banka içerisinde çok fazla işlem, yapı ve mimari bulunmaktadır. Bunların hepsine hâkim olmak için sürekli olarak eğitim görmekle beraber farklı birimlerle çalıştığımızdan daha fazla teknoloji içerisinde de yer alıyoruz. Bu sayede alt yapımızı güçlendirerek yazılım bilgimizi artırıyoruz.
Teknik bilgim iş hayatında birer temel yapı taşı gibiydi. Ders içerisinde birçok öğrencinin “bunu nerede kullanacağım” sorusu olur ve bunun cevabını iş yaparken bulmuş oluyorsunuz. Ben bulunduğum birim içinde uygulama geliştirirken teknik eğitimden öğrendiklerimin çok faydası oldu. Yapılan tüm işler aslında temel bilgilere dayanıyor. Bankada biz, temel bilgilerin üzerine teknolojinin sağladığı üst bilgileri katarak iş mantığını oluşturuyoruz. Bu iş mantığı ile uygulamalarımızı geliştiriyoruz. İş hayatı; okuldaki eğitimle yetinmeyeceğimizi, daha fazla bilgi edinmemiz gerektiğini ve kendimizi geliştirerek daha iyi sonuçlar alabileceğimizi görmemizi sağlıyor. Bu bilgilerle bir ürün çıkardığınızda ve insanların bunu kullandığını gördüğünüzde daha çok mutlu oluyorsunuz. Bu da işe olan bağlılığınızı artırıyor ve kendinizi geliştirmek adına öğrenme isteğinizi daha da kuvvetlendiriyor.
Bilgi, tecrübe ve beceri iş dünyasının en başta gelen beklentilerindendir. Bunun yanı sıra daha fazla azimle, daha hızlı, kaliteli ve zamanı etkin kullanarak iyi bir iş yapmanız da bu beklentiler arasındadır. İş dünyasında bunların dışında takım ya da kişilerle olan iletişim, kılık kıyafet, davranış biçiminiz ve karakteriniz de çok önemlidir.
“Ezbercilikten çok işin mantığını anlamalısınız”
İş hayatına girecek olan öğrenciler şuan öğrendiklerinin üzerine kat ve kat bilgi katmalılar. Okulda öğrenilenlerle iş hayatında tutunmak çok zordur. Bunun için hiçbir beklentileri olmadan bilgi ve tecrübe kazanmak için küçük de olsa bir kurumda çalışmaları ya da farklı projeler üreterek bunları geliştirmeleri gerekmektedir. Tecrübe ve bilgi arttıkça daha iyi bir işe sahip olacaklardır. Okulda harcadıkları dört yıllık zaman onlar için belki ömür boyu rahat etmelerini sağlayacaktır. Bu yüzden gece gündüz demeden çalışmaları ve ellerinden geleni yapmaları gerekir. Bilgi bu dünyadaki en büyük güç olmakla beraber iş hayatında da çok önemlidir. Çalıştığım bankada kıdemler bilgi ve tecrübe ile ölçülmektedir. Bu yüzden motivasyonunuz her zaman yüksek olmalıdır. Gelecek kaygısı olmadan derslere olan ilginizi artırarak daha çok çalışmanız ve ezbercilikten çok işin mantığını anlamanız gerekir. Ben bunu işe alınırken müdürün bana “Teorik bilgin ideal ama kodlama bilgin daha iyi” demesiyle anlamış oldum.