Samimi Kimliğiyle Tüm Zamanların Şairi Zarifoğlu

10 Mayıs 2017

Şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, vefatının 30. yılında Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen panelle anıldı.

Oturum başkanlığını Sakarya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu’nun yaptığı panelde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Fedai, Zarifoğlu’nun daha çok gençler tarafından sevildiğini söyledi.

“Müslüman, Adanmış, Sahici ve Tedirgin”

Gençlerin Zarifoğlu’nu sevmesini onun sahici ve samimi olmasına dayandıran Özlem Fedai, “Zarifoğlu ve şiiri, Müslüman, adanmış, sahici ve tedirgindir. Onun ilk döneminde daha saf, daha özerk yazdığı, sonraki devresinde biraz daha ideolojik yazdığı söylenir. Ben tam tersini iddia ediyorum. Başından sonuna aynı samimiyet ve aynı adanmışlığın yanında estetik formdan ödün vermeden yazdığı için de gençler tarafından çok sevildi.” dedi.

Zarifoğlu’nun İslâm davasında önemli bir sorumluluk yüklendiğini belirten Fedai, “Kapalı ve imge ağırlıklı şiirleriyle hayatın tam içinde, bütün zorlukların tam ortasında, titiz ve ayrıntıcı biriydi. Sırât-ı müstakimle yol aldı, büyük Doğu’yu pusula edindi, dirilişe omuz verdi ve maveraya taşıdı.” diye konuştu. Zarifoğlu’nun ilk şiirinden son şiirine samimi bir Müslüman duyarlılığıyla yazdığına dikkati çeken Fedai, “Solda toplumcu gerçekliğin çok güçlü olduğu zaman diliminde büyük bir yüreklilikle içe yönelmiş, üstelik bu yönelmeyi İkinci Yeni şairleri gibi estetik oyun şeklinde değil, “Ben dünyada niye varım?” sorusunu samimi bir biçimde sorarak tüm şiirlerinde bunun cevabını aramıştır.” değerlendirmesinde bulundu.  

“Mavera Bir Okuldu”

Başta Rasim Özdenören ve Cahit Zarifoğlu olmak üzere bir grup gencin yazılarına telif ücreti ödenen profesyonel bir dergiye sahip olmak isteğiyle yola çıktıklarını ifade eden Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış, özellikle Zarifoğlu’nun dergi için büyük heyecan yaşadığını vurguladı. Derginin 17. sayısından itibaren okuyucu mektuplarını ve cevaplarını yayınlamaya başlayan Zarifoğlu’nun bu tutumuyla Mavera’yı büyük bir okul kimliğine kavuşturduğuna işaret eden Danış, “Tam 43 sayı, hiç üşenmeden bütün mektuplara, şiirlere cevap verdi. Çok sıcak, samimi üslubuyla birlikte kesin ve net değerlendirmeler içeren yorumlarda bulunan Zarifoğlu, genç şair ve yazarlara şiir, sanat, ideoloji ve İslâm davasıyla ilgili öğütlerde bulundu.” dedi.

Zarifoğlu’nun “Okuyucularla” başlığı altında dergide cevap verdiği mektuplar arasında bugünün edebiyat, sanat, spor dünyasından önemli isimlerin bulunduğunu söyleyen Danış, “Bu, Mavera dergisinin okul ve ekol fonksiyonunu açıkça ortaya koymakta. Bu isimler arasında Üniversitemizin Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, yine üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Akay, Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ve Üniversitemiz Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek de var. Bu, eğitime dair iddialarımızın bir başka açıdan sağlaması adeta…” diye konuştu.

“Kendini En Çok Eleştiren Şair”

Şair Dr. Celal Fedai konuşmasında Zarifoğlu’nun gayesinin Müslümanca düşünen insanların başında bir çatı oluşturmak olduğunun altını çizdi. Celal Fedai, “Mavera, çıktığı yılların Türkiye’si için ne kadar maveraysa bugünkü Müslüman çevreler için de bir maveradır. 60’lar ve 70’lerdeki sol edebiyat iktidarına karşı son derece esaslı bir duruş sergilemiştir.” dedi.

Şairler arasında onun kadar kendini eleştiren başka bir şair bilmediğini söyleyen Fedai, bir Müslüman şair için gerekli olan eleştiri mekanizmasını çok iyi yürüttüğünü aktararak, “İslâmi tefekkürle hayata bakan, imgelemini Müslümanca işletmek zorunda olan bir şair olarak işi çok zordu. Çünkü Müslüman şairin sınırlayan şeyler var. İmgelemiyle ortaya koyacak eserin insanı nereye götüreceği konusu çok önemli. Bu büyük bir sorumluluk. Zarifoğlu bu sorumluluğu en iyi şekilde üstlenmiştir.” diye konuştu.

“7 Güzel Adam Popülerleşme Tehlikesinde”

Zarifoğlu’nun bugünün gençlerinin olduğu gibi kendi gençliğinin de şairi olduğunu, onun Müslüman duyarlılığını en iyi şekilde yansıttığı şiirleriyle hâlâ toplumda büyük bir karşılığı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, 7 Güzel Adam imgesi üzerinden de değerlendirmelerde bulundu.

Günümüzde yüksek edebiyat ürünlerinin popülerleşme ve vasatın algı düzeyine inme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Daşçıoğlu, bir dönem yayınlanan 7 Güzel Adam dizisinde Zarifoğlu’nu dizideki gençlerin hikâyesinden ibaret görüp bir kategoriye hapsetme tehlikesinin olduğuna dikkati çekti. “Zarifoğlu’nu mahallenin adamı gibi kollamak yerine, onun şiirini büyük yapan değerleri anlamalıyız.” diyen Daşçıoğlu ancak bu şekilde popülerleşmenin kabul edilebileceğini dile getirdi.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.