Hocaların Hocası Prof. Dr. Nevzat Kor’a Saygı Günü

27 Ocak 2019

Üniversitemiz, hocaların hocası Prof. Dr. Nevzat Kor onuruna gerçekleştirilen Bartın Üniversitesi “Saygı Günleri Buluşması”na ev sahipliği yaptı.

Bartın Üniversitesi “Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar” programı kapsamında hazırlanan Prof. Dr. Nevzat Kor Belgeselinin gösteriminin ve kitap tanıtımının yapıldığı “Saygı Günleri Buluşması”, Haliç Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 26. Dönem TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da aralarında bulunduğu katılımcılar, hocaların hocası Nevzat Kor ile ilgili hatıralarını paylaştı.

Bartın Üniversitesi tarafından; bilim, kültür, sanat ve yönetim alanlarında yaptığı hizmetlerle toplum ve insanlığa önemli katkılar sağlamış, mesleki ve insani değerleriyle örnek olmuş kişiler için hazırlanan “Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar Ödülü” ilk olarak 2017 yılında, ülkemizde çevre mühendisliği bölümünün kurucusu olan Prof. Dr. Nevzat Kor’a verilmişti.

Program; Prof. Dr. Cevat Akşit tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ve duayla başladı. Ardından Prof. Dr. Nevzat Kor’un çalışma arkadaşlarının ve öğrencilerinin hatıralarından oluşan belgesel film gösterildi. Film gösteriminin ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Nevzat Kor, Bartın ve İstanbul’da gerçekleştirilen programlarla ilgili duyduğu mutluluğu dile getirerek, iki üniversiteye ve katılımcılara şükranlarını sundu.

Akademik hayatı boyunca çok sayıda profesör, dekan, bürokrat ve milletvekili yetiştiren Kor, öğrencilerinin bugün ülkeye hizmet etmesinden gurur duyduğunu ifade etti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başlayan öğrencilik ve asistanlık yıllarına dair hatıralarından da söz eden Kor, 1960’ta doktora tezi olan Haliç’teki kirlilik üzerine yaptığı çalışmaları da anlattı.

Genel Sekreterimiz Alim Türkyılmaz yönetiminde gerçekleştirilen selamlama konuşmalarında 26. Dönem TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Prof. Dr. Nevzat Kor’un ülkemizin kalkınmasına büyük emek veren insanlardan biri olduğunu dile getirerek, “Kendisi hocaların hocası unvanına hakkıyla layık bir zattır. Vitrin değil depo insandır. İnsani ve ilmi yönleriyle örnek bir şahsiyettir. Nevzat Kor gibi hocalarımızın sayılarının artmasını ümit ediyorum.” dedi.

“Nevzat Kor’un talebesi olmaktan gurur duyuyorum”

Kendisinin de hocası olan Prof. Dr. Nevzat Kor adına gerçekleştirilen programın büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde okuduğu dönemde Prof. Dr. Kor’un Su Temini ve Kanalizasyon derslerine girdiğini, aldığı ders sonrası kendisinin su ile ilgilenmeye başladığını anlattı. Hocasıyla anılarını da paylaşan Eroğlu, Hocasının babasını ikna ederek asistan olmasını sağladığını söyledi.  

Kor’un öğrencilerine hep büyük hedefler gösterdiğini belirten Eroğlu, “Hocamız, öğrencilerine büyük düşünmeyi, disiplinli çalışmayı, dakik olmayı öğretti. Çok sayıda akademisyen, siyasetçi yetiştiren üstün vasıflı, mümtaz bir kişiliktir. Onun talebesi olmaktan gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Gölgesi altında nesiller yetiştiren bir şahsiyet

Programın ev sahipliğini üstlenen Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, medeniyetimizin ilim geleneğini modern çağda da devam ettiren şahsiyetlerden biri olarak gördüğü Prof. Dr. Nevzat Kor’u Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek şöyle devam etti:

“Türk akademisinin tarihi içinde birtakım isimler vardır ki onlar dönemlerinde üstlendikleri misyonlarla öne çıkarlar. Dönemlerinin tekelci ve dayatmacı akademik politikalarına, anlayışlarına, yaptırımlarına karşı çıkarak kendilerine yerli ve milli paydada, bizim değerlerimizi savunan bir alan açarlar. Ali Fuat Başgil’den Sabahattin Zaim’e, Orhan Okay’dan Nevzat Yalçıntaş’a, bu isimler kendi alanlarının büyük temsilcileridir. Tabiri caizse “gölgeli insanlar”dır. Kendi gölgeleri altında başka nesilleri de yetiştirmiş, kendisinden sonra kendi alanını yerli ve milli paydalarda çoğaltmış olan insanlardır. İşte onlardan birisi de Prof. Dr. Nevzat Kor Hocamızdır. Nevzat Hocanın da içinde bulunduğu bu silsileyi, medeniyetimizin ilim geleneğini modern çağda da devam ettiren silsile olarak da görebiliriz. Bizim medeniyetimizin ilim geleneği, üstada hürmet ve usta-çırak ilişkisi ekseninde yürür. Bizim burada yaptığımız bu etkinlik de Nevzat Kor Hocaya göstereceğimiz hürmet ile kendimizi ve Türk akademisini bu geleneğe ekleme çabası olarak görünebilir.”

“En verimli bilim insanı”

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, bilim insanlarını hayattayken anmayı ve hikâyelerini gelecek nesillere aktarmayı borç bildikleri için “Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar” etkinliğini başlattıklarını, ilk ödülü ise 2 yıl önce ülkemizin en verimli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Nevzat Kor’a takdim ettiklerini dile getirdi.

Selamlama konuşmalarının ardından Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa yönetimindeki hatıra paylaşımları kısmında; Prof. Dr. Nevzat Kor’un öğrencisi olmuş çoğu bilim insanı, siyasetçi ve bürokrat, aynı zamanda Hocanın yakın çalışma arkadaşları ve dostları söz aldı.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun tarafından Prof. Dr. Nevzat Kor’a hediye takdiminde bulunuldu.

Prof. Dr. Nevzat Kor “Saygı Günleri Buluşması”na; TBMM Eski Başkanı İsmail Kahraman ve Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İsrafil Kışla, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Dr. Şenel Yıldız, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, Prof. Dr. Cevat Akşit ile birçok bilim insanı, siyasetçi ve bürokrat katıldı.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.