► Arşiv
Fatih Sultan Mehmed'in Şiirleri Hat Sanatı ile Buluştu

14 Şubat 2018

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yayınları, Güzel Sanatlar kategorisinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri Hat Eserleri: Fatih Divanından Şiirler adlı kitabı yayımladı. Kitap, Fatih Sultan Mehmed’in yazdığı şiirleri hat eserine dönüştüren öğrencilerin çalışmalarından oluşuyor.

Osmanlı Devleti’nin şair sultanlarından Fatih Sultan Mehmed’in kaleme aldığı şiirlerden bazıları, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hat olarak yazılarak kitaplaştırıldı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Hat öğrencileri, Fatih Sultan Mehmed’in divanından seçilen şiirleri atölye ortamında yazdı. Hat öğrencilerinin ma’kılî, kûfî, celî sülüs, sülüs, nesih, celî ta’lik, ta’lik, celî divanî, divanî ve rık’a hatlarıyla hazırladığı 76 eserlik hat koleksiyonu, kitaplaştırılarak sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı’nın koordinatörlüğünde, Ali Toy ve Davut Bektaş’ın hat, Mustafa Nasuhi Çelebi’nin tezhip desteği ile hazırlanan hat eserleri, Üniversitenin Fatih Sultan Mehmed’e minnetinin bir ifadesi olarak hayata geçirildi.

Yalın bir Türkçe ve akıcı bir üslup ile şiirlerini yazan Fatih Sultan Mehmed’in aşk, sosyal hayat, tasavvuf, tarihî hikâyeler gibi konuları yansıttığı şiirleri kitapta, Osmanlı Türkçesinin yanında günümüz Türkçesi ve İngilizce çevirileri ile yer alıyor. Her şiirin karşısında ise öğrencilerin hat eserleri bulunuyor. Koleksiyon arasında tezhip ile süslenen şiirler de yer alıyor. Kitapta ayrıca, Hüsrev Subaşı, Ali Toy ve Davut Bektaş’ın birer örnek eseri de bulunuyor.

HIZLI MENÜ HAVA DURUMU
Online Kurumsal