977 Öğrencimiz Yarınlar için Kep Attı

27 Haziran 2019

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kuruluşunun 9. yılında 6. dönem mezunlarını yarına uğurladı!

Üniversitemizin 2018-2019 Eğitim-Öğretim Dönemini başarıyla tamamlayan 977 ön lisans ve lisans öğrencisi, 6. Dönem Mezuniyet Töreni’nde diplomalarını aldı. Törende; Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı ve 6. dönem birincisi İslâmi İlimler Fakültesi öğrencisi Mustafa Işık, birer konuşma yaptı.

Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı 5 tarihi vakfın kuruculuğunda 2010 yılında açılan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, bu yıl altıncı kez mezunlarını uğurlamanın gururunu yaşadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, il protokolü, akademisyenler ve ailelerin katıldığı 6. Dönem Mezuniyet Töreni, büyük bir coşkuyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“Kucaklayıcı bakış açısı kılavuzum oldu”

Törende tüm mezunlar adına bir konuşma yapan 6. dönem birincisi İslâmi İlimler Fakültesi öğrencisi Mustafa Işık, öğrenim hayatı boyunca kendisini destekleyen ailesine ve hayatına farklı açılardan zenginlik katan hocalarına teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Avusturya’dan ülkemize gelerek İslâmi İlimler Fakültemizde dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle eğitim almanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Işık, Zanzibar’dan Bosna’ya, Afganistan’dan Etiyopya’ya, Burkina Faso’dan Makedonya’ya, Sudan’dan Almanya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan öğrenci ağırlayan Üniversitemizin kucaklayıcı bakış açısının, yüksek din öğretimi adına ortaya koyduğu ufuk ve amacın, kendisine kılavuz olduğunu ifade etti.

Her daim insanlığın faydasına olacak işlerde bulunmayı tüm mezunların üzerlerine vazife olarak görmesi gerektiğinin altını çizen Işık,  “Biz bilgiyi sadece bize alim desinler diye öğrenmiş olmamalıyız, çünkü bilmek uygulama ister, bilmek fedakârlık ister, bilmek toplumun dertleriyle dertlenmek ister. Biz bilgiyi öğrenmek ve öğrendiklerimizi ise özümsedikten sonra kitlelerle paylaşmak çabası içinde olmayı bir sorumluluk olarak hissetmeliyiz.” diye konuştu.

“Mezunlarımız, öğrencilerimiz ve velilerimizle büyük bir aileyiz”

Yıldan yıla sayıları artan ve büyüyen bir mezunlar ve mensuplar toplamına ulaşmanın verdiği mutluluğu dinleyicilerle paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Bugün mezun edeceğimiz 977 öğrencimizle birlikte mezunlarımızın sayısı 4.582’ye ulaşmış oluyor. Bu toplama; 6.628 kişilik öğrenci sayımızı, onların kıymetli velileri ve aileleri olan sizleri, Üniversitemizin idari ve akademik personelini ve kendileriyle kalbi ve fikri bağlarımızın olduğu iş, eylem ve gönül dostlarımızı da ilave edersek, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi mezunları, mensupları ve dostları ailesinin ne kadar büyük bir aile olduğu daha iyi ortaya çıkacaktır.” dedi.

Her mezuniyet kutlamasının bir başlangıcın başarı ile sona erdirilişinin de kutlaması olduğunu belirten Prof. Dr. Andı, “Bugün hayatınızdaki bir evrenin bitişine, bir bitişin eşiğine geldiniz. Bitişler yeni başlangıçlar, eşikler yeni kapılardan geçişler içindir. Bu anlamda bitişler, daha doğrusu bitirişler, başlangıçlardan daha anlamlıdır, daha önemlidir. Neye başladığınız kadar, nasıl bitirdiğiniz, niçin bitirdiğiniz, ne ve kim için bitirdiğiniz, bitirdikten sonra ne yapacağınız önemlidir. Unutmayalım ki her başlangıcın da her bitirişin de hesap verilebilir olması, bizi bu dünya ve öte dünya için anlamlı ve erdemli kılan temel meselemizdir. Eğer bir bitiriş ruhu, atlayış heyecanı ve azmi yoksa bütün yapılanlar Yunus’un tabiriyle ‘Ha bir kuru emektir’. Önüne geldiğiniz yeni eşiklerin sizin için, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı ve bereketli kapılara açılmasını Allah’tan niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Her geçen gün artan bir rağbete muhatabız”

Üniversitemizin her geçen gün artan öğrenci, sektörel çevre ve ilgili paydaş rağbetine muhatap olduğunu kaydeden Andı, bu rağbetin neticesinde ortaya çıkan büyüme refleks ve niyetlerinin karşılığı olarak 6 yerleşkede 8 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 2 enstitü, 14 uygulama ve araştırma merkezi, 7 ön lisans, 18 lisans, 22 yüksek lisans, 8 doktora ve 1 sanatta yeterlilik programı ile eğitim-öğretim ve üretim çalışmalarını sürdürdüklerini anlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bugün 6.628 öğrencimize tam ve yarı zamanlı olmak üzere 480 akademik personelimizle bilgi ve birikim aktarmaktayız. Uygulama ve araştırma merkezlerimizin kendi alanlarının dış paydaşlarıyla kurduğu üretim ilişkileri ve bilimsel bağlantılar günden güne artan bir ivmeyle sürmektedir. TÜMER’de 1.100 uluslararası öğrenciye eğitim verilmektedir. Lisans ve lisansüstü programlarımızda 58 farklı ülkeden uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu bir yıl içinde, gerek öğrenci kulüplerimiz gerekse akademik birimlerimiz eliyle toplam 670 kültürel ve akademik etkinlik gerçekleştirilmiş, 6 ayrı birimde hizmet veren kütüphanelerimizdeki yayın sayısı 406 bine ulaşmıştır. Bu ve benzeri başlıklar altında büyütebileceğimiz bu tablo, başta Cumhurbaşkanımızın kurucu ve her zaman bizi destekleyici iradesi ve teşviklerinin bir neticesidir. Bu üniversite tablosunu, belirttiğim bu irade ve destekle birlikte bu kurumun akademik ve idari personeli, öğrencileri, onların siz değerli aileleri, sayıları 4.582’ye ulaşan mezunlarımız ve dış paydaşlarımız, kısaca bütün bir Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ailesi gerçekleştirmiştir.”

“Üniversitemiz ruhunu eğitime önem veren tarihi vakıflardan almıştır”

Gençler için yapılan her yatırımın en çok da eğitimin, ülkenin geleceği için vazgeçilmez olduğunu kaydeden Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, eğitimini başarıyla tamamlayan 1000’e yakın öğrenciye diplomalarını verip, onları hayata uğurlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade etti.

2010 yılında 5 mazbut vakıf adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin, 9 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede, %90’lar civarındaki doluluk, %85 ilk 5 sırada tercih ve %100’e yaklaşan kayda dönüşme oranlarıyla tercih edilen ve toplumun teveccühünü kazanan bir üniversite haline geldiğini aktaran Gerçek, bu gurur verici tablo içinde öğrencilere ihtiyaç duyacakları bilgiyi kolayca elde edecekleri bir formasyon sunmaya gayret ettiklerini söyledi.

Üniversite olarak öğrencilerin hem yüksek düzeyde bilimsel donanıma sahip hem de insanlığın evrensel ortak kültür ve değerleriyle milli kültür ve değerleri benimsemiş bireyler olmalarının gayreti ve sorumluluğuyla hareket ettiklerinin altını çizen Gerçek, şöyle devam etti:

“Bu sorumluluk bilinciyle ‘değer verir’ mottosunu kullanıyoruz. Üniversitemizin kurucusu 5 mazbut vakfın vâkıfları belli yönleriyle ön plana çıkarken, eğitime verdikleri önem noktasında birleşmektedirler. Nurbanu Valide Sultan, Edebiyat ve Eğitim Fakültelerimizin yer aldığı Atik Valide Külliyesi’nin kurucusudur. Eminönü’ndeki Yeni Cami Külliyesi’nin tamamlanmasını sağlayan Hatice Turhan Sultan, kurduğu okulda dini eğitim, davranış bilimi, hat sanatı ve dil eğitimi gibi çok değişik branşlarda eğitim verilmesini öngörmüştür. 18. yüzyılda Batı Anadolu’da bir kasabada yaşayan Abdülaziz Ağa, bulunduğu kasabada bir medrese kurarak, elindeki çiftliğin gelirlerini bu medreseye tahsis etmiştir. Mimar Sinan, gelirinin önemli bölümünü eğitime vakfederken, bizzat inşa ettiği eserlerdeki hünerleriyle estetik ve sanata ayrıcalıklı bir imza atmıştır. Fatih Sultan Mehmed Han ise İstanbul’u fethederek çağ kapatıp çağ açan bir komutan olmanın yanında, Osmanlı ve dünya tarihinde bilinen en eski yükseköğretim kurumlarından olan Sahn-ı Semân Medreselerini kurarak ülkemizdeki üniversite eğitimin tohumlarını atmıştır. İşte Üniversitemiz ruhunu bu vakıflardan almıştır.”

Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, mezunlara, adım atacakları yeni dönemde başarı ve huzur temennisinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

“Siz kendinizi geliştirin ki tüm Türkiye gelişsin”

Mezuniyet Töreninde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, öğrencilere, eğitim hayatlarının son aşamasını bitirmiş olsalar da iş hayatındaki öğrenme sürecinin yeni başladığını hatırlatarak, “Sizler için en iyi eğitim imkânlarını sunmak ve sizleri hayata en donanımlı şekilde hazırlamak bizlerin görevi. Sizler ise kendinizi yetiştirmekle sorumlusunuz. Çaba harcamadan, emek vermeden, zorluk çekmeden başarı gelmez. En önemli şey; dünyayı takip etmeniz, güncel gelişmelerden haberdar olmanızdır. Özellikle teknolojik gelişmelerin içinde olmanız  ve kendinizi daima geliştirmeniz zaruridir. Siz kendinizi geliştirmelisiniz ki bizler de gelişelim, tüm Türkiye sizinle birlikte gelişsin.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere, gelir değil başarı odaklı bir kariyer planlaması tavsiyesinde bulunan Bakan Ersoy, başarının doğal sonucu ve ödülü olarak gelirin kendinden geleceğini söyleyerek, “Önemli olan sabırlı ve istikrarlı bir şekilde hayat basamaklarını devamlı tırmanmaktır. Hiçbir zaman acele etmeye gerek yok, hata yapabilirsiniz. Emin adımlarla ve sindirerek hayat merdivenlerini çıkmanız daha iyidir.” diye konuştu.

977 öğrencimiz kep attı

Konuşmaların ardından Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek ve Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı tarafından Bakan Ersoy’a hediye takdim edildi. Dönemi birincilikle tamamlayan Mustafa Işık’a da diploması verildi. Ardından Işık, tüm dönem birincilerinin isminin yer aldığı şeref kütüğüne kendi ismini ekledi.

Tüm fakültelerin tek tek sahneye çıktığı anlarda bölüm birincilerine de hediyeleri takdim edildi. Bilim Tarihi Bölümü birincisi Bekir Hakan Sunguroğlu, Psikoloji Bölümü birincisi Akın Kongur, Tarih Bölümü birincisi Yıldız Elkuş, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü birincisi Mediha Yılmaz, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü birincisi Sema Çalışkan Aliwadi, Grafik Tasarım Bölümü birincisi Elif Başkaya, Hukuk Fakültesi birincisi Çağla Nur Karabulut, İç Mimarlık Bölümü birincisi Ebru Dazkır, Mimarlık Bölümü birincisi Visal Okur, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü birincisi Bilal Ekrem Harmanşa, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü birincisi Aycan Şahin, İnşaat Mühendisliği Bölümü birincisi Bilal Taşbaşı, Mimari Restorasyon Programı birincisi Döndü Hırfanoğlu, Adalet Programı birincisi Anıl Avcı, Çocuk Gelişimi Programı birincisi Serpil Yalçın, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Program birincisi Burak Kartal da hediyelerini dekan ve müdürlerden aldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 6. Dönem Mezuniyet Töreni, 977 öğrencimizin büyük bir coşkuyla keplerini havaya atmasıyla sona erdi.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.