2018-2019 Akademik Yılı Güz Yarıyılı Yatay Geçiş Başvuruları
Kurumlararası ve Kurum İçi Yatay Geçiş Başvuruları, 23 Temmuz - 17 Ağustos 2018 tarihleri arasında üniversitemizin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının web sayfası üzerinden online olarak alınacaktır.
*Zamanında yapılmayan veya eksik belge ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yatay Geçiş Takvimi
29 Ağustos 2018 : Yatay Geçiş Başvuru Sonuçlarının Açıklanması
03-06 Eylül 2018 : Kazanan Adayların Kesin Kayıtları (Asil Listede Yer Alan Adaylar)
7 Eylül 2018 : Yedek Listede Yer Alan Adayların Kesin Kayıtları
*Online başvuru için tıklayınız.
**Online başvuru, 17.08.2018 tarihi saat 17.00’de kapatılacaktır.
Önemli Bilgi: Yatay geçiş başvuru işlemleriyle ilgili bilgilendirmeler, sisteme kayıt olurken girilen mail adresine gönderilecektir. Aday öğrencilerimizin mail adreslerini kontrol etmeleri önemle rica olunur. Gerekli bilgilendirmeler mail aracılığıyla yapılacaktır.
Yatay Geçiş Kontenjanları için tıklayınız.
Sonuçların İlanı
Başvuru sonuçları 29 Ağustos 2018 tarihinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın web sayfasından ilan edilecektir. Kontenjan fazlası adayların başvurması halinde asil ve yedek adaylar ilan edilecektir. Asil adayların kayıt yaptırmaması halinde yedek adaylar yerleşme sırasına göre kayda çağrılacaktır.
Kurumlar Arası Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
Eğitim dili Türkçe olan bir programdan, %30 İngilizce eğitim veren bir programa Ağırlıklı Genel Not Ortalaması ile başvuran adaylar 31.08.2018 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda kayıt hakkı elde edemeyeceklerdir.
Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Üniversitemize Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından, üniversitemize yatay geçiş için, öğrencinin yukarıda belirtilen Kurumlar Arası Yatay Geçiş Başvuru Koşullarında yer alan şartlarını sağlamış olması ve geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili yılına öğrenci kabulündeki taban puana sahip olması gerekir.
Adayın, yurt dışında kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliğinin olması ve başvuru sırasında okul tanıma yazısının beyan edilmesi gerekmektedir.
Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle Kurum İçi Yatay Geçiş
Merkezi Yerleştirme Puanı İle (Ek Madde-1 Kapsamında) Kurum içi ve Kurumlararası Yatay Geçiş
Öğrencinin başarı durumuna bakılmaksızın, öğrenim görmekte olduğu üniversiteye girdiği yıl aldığı ÖSYS puanlarına göre değerlendirilmektedir. Adayın kayıt olduğu yıl aldığı merkezi yerleştirme puanlarının, yatay geçiş yapmak istediği programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olması gerekmektedir. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür.
Eğitim dili Türkçe olan bir programdan, %30 İngilizce eğitim veren bir programa Ek Madde-1 kapsamında başvurarak kayıt hakkı kazanan adaylar 31 Ağustos 2018 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda zorunlu Hazırlık Eğitimi alacaklardır.
Ek Madde-1 kapsamında başvuru yapılabilmesi için öğrencinin daha önce Ek Madde-1 kapsamında (Merkezi Yerleştirme Puanı) yatay geçiş yapmamış olması gerekmektedir.
* Ek Madde-1 Kapsamında Yatay Geçiş Uygulama Esasları için tıklayınız.
**Üniversitemiz programlarına ait Taban-Tavan Puanları için tıklayınız.
DİĞER KOŞULLAR
Başarı Sıralaması Koşulu
Hukuk Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2015 yılı itibariyle Hukuk Fakültesine “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Söz konusu bölüme ilgili puan türünde 150 bininci (150.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir.
Mühendislik Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2016 yılı itibariyle Mühendislik Fakültesine “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Mühendislik bölümlerine başarı sırası en düşük 240 bininci (240.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir.
Mimarlık Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2016 yılı itibariyle Mimarlık bölümüne “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Söz konusu bölüme başarı sırası en düşük 200 bininci (200.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir. (Belirtilen başarı sınırlaması İç Mimarlık bölümünü kapsamamaktadır.)
Eğitim Fakültesi Başarı Sıralaması Şartı: Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017 yılı itibariyle Öğretmenlik programlarına “başarı sırasına göre bir sınırlama” getirilmiştir. Söz konusu programlara başarı sırası en düşük 240 bininci (240.000) sırada olan adaylar yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir. (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhildir.)
Dil Yeterliliği Koşulu
Öğretim dili %30 İngilizce olan programlara yatay geçiş başvurusu yapan adayların, başvuru sırasında aşağıdaki sınav sonuçlarını ibraz etmeleri durumunda (2 yılı geçmemiş olmak şartıyla) İngilizce hazırlık programından muafiyet işlemi yapılabilecektir.
PTE Academic : 55/90
TOEFL IBT : 72/120
YDS : 65/100
CPE : C
CAE: C
Daha önce Türkiye’deki bir üniversitede ya da YÖK denkliği bulunan uluslararası bir üniversitede İngilizce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış adaylar, başvuru sırasında hazırlık başarı belgelerini ibraz etmeleri (2 yılı geçmemiş olmak şartıyla) durumunda, İngilizce hazırlık programından muafiyet işlemi yapılabilecektir.
*Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitiminden muafiyet başvuruları, Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’nca değerlendirilmektedir.
Daha önce hazırlık eğitimi almamış veya hazırlık eğitiminden muaf olmayan adayların Eğitim dili 30% İnglizce olan bir programa başvurmaları halinde 31.08.2018 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı ve 03.09.2018 tarihinde yapılacak olan FSMEPT sınavlarından başarılı olmaları gerekmektedir.
Eğitim Dili Türkçe olan bir programdan %30 İngilizce eğitim veren bir programa Ağırlıklı Genel Not Ortalaması ile başvuran adaylar 31 Ağustos 2018 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda kayıt hakkı elde edemeyeceklerdir.
Yine eğitim dili Türkçe olan bir programdan, %30 İngilizce eğitim veren bir programa Ek Madde-1 kapsamında başvurarak kayıt hakkı kazanan adaylar 31 Ağustos 2018 tarihinde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda zorunlu Hazırlık Eğitimi alacaklardır.
Öğretim Dili %30 İngilizce Olan Programlar
Mimarlık Lisans Programı
İç Mimarlık Lisans Programı
İnşaat Mühendisliği Lisans Programı
Biyomedikal Mühendisliği Lisans Programı
Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı
Elektrik Elektronik Mühendisliği Programı
Psikoloji Lisans Programı
Zorunlu Arapça Hazırlık Programı
Üniversitemizin İslami İlimler Fakültesinin öğretim dili %100 Arapça’dır. İslami İlimler Fakültesine başvuracak adayların, FSMVÜ Arapça Hazırlık Sınavından başarılı olmaları gerekmektedir.
Detaylı bilgi için İslami İlimler Fakülte Sekreterliği ile görüşebilirsiniz.
İletişim: 0212 521 81 00 Dahili: 1302
Kurumlararası Yatay Geçiş Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
*Yurtdışı yatay geçiş başvurularında ilave olarak istenilen belgeler:
Önemli Bilgi:
Belirtilen evrakların online başvuru sistemine eklenmesinde fotoğraf kabul edilmemektedir. Tüm belgelerin sisteme taranarak, jpeg ya da pdf formatında yüklenmesi gerekmektedir.
Başvuru sırasında ıslak imzalı evrak alınmamaktadır. Yatay geçiş ile üniversitemize kayıt hakkı kazanan adayların, başvuruda istenilen evrakların asıllarını (Islak imzalı) kayıt sırasında teslim etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, üniversitemize kayıt hakkı iptal edilecektir.
Kurum İçi Yatay Geçiş Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Yatay Geçiş Bursları
Kurumlararası ve kurum içi yatay geçişi kabul edilen adayların ilgili puan türünde sahip olduğu puan, başvuru yaptığı programın aynı yılında oluşan bursluluk diliminden herhangi birine yeterli olması halinde adaylar ilgili burs diliminden faydalanır.
Öğrenime Başlanılacak Sınıfın Belirlenmesi
Yatay geçiş yapan öğrencinin öğrenimine üniversitemizde kaçıncı sınıftan başlayacağı, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin muafiyet işlemi sonucunda kesinleşir. Fakülte/Meslek Yüksekokulu ilgili yönetim kurulları tarafından yapılan değerlendirme ile muafiyet verilen dersler belirlenmektedir.
Üniversitemiz programlarına ait ücretler için tıklayınız.